Ikea no s'instal·larà a Sant Cugat

La crisi i un canvi en la direcció de l'empresa en són les possibles causes

La pèrdua d'Ikea per a Sant Cugat és un cop fort tot i que algunes veus, fent servir el sentit comú, ja alertaven al desembre, que la crisi econòmica i la manca de venda de pisos podrien posar en perill la construcció d'aquesta nova seu. Finalment, la multinacional sueca s'ha repensat l'obertura d'un nou establiment que havia d'entrar en funcionament el 2011 en uns terrenys entre Sant Cugat i Rubí, a tocar de l'AP-7, i on tot just aquesta setmana s'havia anunciat la fi de les prospeccions arqueològiques prèvies a la urbanització de l'entorn.

Tot i que Ikea encara no ha comunicat oficialment la decisió a l'Ajuntament de Sant Cugat, fonts municipals han confirmat que la decisió d'Ikea és ferma i que les causes principals cal trobar-les en la crisi econòmica i també en un canvi en la direcció de l'empresa a l'Estat espanyol, que ha comportat un canvi en l'estratègia empresarial. Segons apuntava ahir el portal de comunicació Cugat.cat, l'Ajuntament hauria rebut la notícia a través d'un contacte telefònic amb l'Institut Català del Sòl (Incasol).

A més de la nova botiga de Sant Cugat, la multinacional havia anunciat la decisió d'obrir un altre centre al Vallès, concretament a Sabadell, i dos més a l'àrea metropolitana.

Tot va començar el 2006

El desembre del 2006 es van iniciar els tràmits per a la implantació d'Ikea a Sant Cugat. L'arribada de la multinacional va provocar algunes queixes entre els grups municipals al consistori de Sant Cugat a causa de l'afectació en la mobilitat que l'arribada d'un gegant econòmic com Ikea comportaria per a l'entorn. Fins i tot el municipi de Rubí, més proper als terrenys on s'havia de construir la nau que Sant Cugat, va mostrar reticències al projecte. A més, la instal·lació d'Ikea suposava la construcció del vial interpolar i podia alentir el projecte de convertir la carretera de Rubí en una via urbana.

Fa tan sols tres mesos que la direcció general de Comerç de la Generalitat va donar llum verd a la llicència comercial per a la implantació d'Ikea a Sant Cugat. L'establiment havia de tenir gairebé 18.000 metres quadrats distribuïts en un edifici de quatre plantes subterrànies, una de les quals es destinava a un aparcament per a 2.434 places.

El resultat de les prospeccions arqueològiques anunciades aquesta setmana no feien perillar la construcció del magatzem, segons es va informar en la roda de premsa. Han estat finalment els factors econòmics i empresarials els que han posat fi a l'arribada del que s'havia de convertir en un gran centre d'atracció comercial per a aquesta àrea del sud del Vallés.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.