Ikea tria Sabadell per construir-hi la segona botiga més gran de la multinacional a Europa

Tindrà 40.000 m², costarà 60 milions d'euros i crearà 500 llocs de treball directes al parc d'empreses de Sant Pau de Riu-sec

Feia set anys que Ikea negociava amb Sant Cugat i la Generalitat l'obertura del tercer establiment, en uns terrenys de 30.000 m² propietat de l'Incasòl. Malgrat això, a final del 2007 la multinacional va començar a estudiar la proposta d'una parcel·la de 47.500 m² a Sant Pau, més gran i amb menys costos d'urbanització.

Sant Cugat exigia a la multinacional una inversió milionària per urbanitzar un tram del vial interpolar i els accessos des de l'AP-7. En canvi, a Sabadell, la promotora –Vantoureix– paga els nous enllaços amb la C-58 i la Generalitat hi està fent les calçades laterals. L'únic desavantatge és que l'empresa ja tenia la llicència del Departament d'Indústria i Comerç per a l'obertura a Sant Cugat, un tràmit que haurà de repetir.

L'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, va celebrar que «Catalunya no perd una inversió estratègica» de 60 milions d'euros, i va augurar que la Generalitat no posarà cap trava perquè Ikea s'instal·li al municipi. Bustos va destacar que serà la segona botiga més gran de la multinacional a Europa, amb 40.000 m² de superfície i 500 llocs de treball directes. L'alcalde ha començat a parlar amb els sindicats per col·laborar en la formació de treballadors.

Segona fase de l'aeroport

A tocar del sector de Sant Pau, el Ministeri de Foment va aprovar ahir l'ocupació forçosa de tres finques privades expropiades per ampliar l'aeroport de Sabadell en 5,6 hectàrees, dins de la segona fase del pla director de la infraestructura. Els terrenys faran possible la urbanització de la zona industrial sud, on hi haurà una nova plataforma d'estacionament d'aeronaus de 15.000 m², un seguit d'hangars de 500 i 1.000 m² per al manteniment i la reparació dels aparells, i un nou aparcament amb capacitat per a 200 vehicles més. Els treballs inclouran la construcció dels nous murs perimetrals i la instal·lació del sanejament i altres serveis.

Una llarga subhasta amb final feliç

L'emplaçament d'Ikea al Vallès Occidental ha estat un serial de divuit mesos. La promotora del polígon empresarial de Sant Pau, Vantoureix, ha protagonitzat una dura negociació amb el cos directiu d'Ikea, que ha acabat jugant la carta de Sant Cugat per abaratir el preu del solar. Amb tot, el gerent de la promotora, Xavier Isart, es mostrava ahir molt satisfet amb la «bona notícia per al futur del parc empresarial», ja que esperen que l'«esforç» serveixi de «motor per ajudar altres empreses interessades a acabar de decidir» la seva instal·lació a la zona. Isart també reconeixia que donaran a la multinacional «les màximes facilitats possibles», després que ja han previst diverses «solucions per no congestionar els accessos» des de la C-58. La intenció d'Ikea és obrir una botiga de dimensions superiors a les de Montigalà i l'Hospitalet. El planejament urbanístic està aprovat i només els falten les llicències comercials i d'obra per enllestir el centre el 2011 o a començament del 2012.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.