La producció de fruita dolça s'incrementa un 8%, però els preus en origen baixen a causa de la crisi

A la Ribera d'Ebre es colliran 30.000 tones de préssecs, nectarines i cireres

La cirera primerenca s'ha cotitzat enguany a un preu molt inferior respecte a l'any passat, al voltant dels 2 euros el quilo per al productor. «La producció de cirera s'ha duplicat a la Ribera d'Ebre, però més que per l'increment de fruita la baixada del preu l'atribuïm al calibre, que ha estat petit», explica el gerent del Grup Fruiter de Benissanet, Marc Pinyol. «La crisi ha fet que els productors adaptem el preu al mercat», ha afegit Pinyol. Per la seua banda, el responsable del sindicat Unió de Pagesos (UP) a la Ribera d'Ebre, Jaume Miquel Aleu, diu que les cireres amb calibre petit s'han quedat a l'arbre «perquè al productor no li surt a compte collir-les». «Si ens l'han de pagar a menys d'un euro no val la pena collir-les», creu Aleu.

Pel que fa als préssecs i nectarines que s'han collit fins ara (la campanya va començar a final de maig) també s'han venut a un preu més baix que fa un any. «El calibre ara és més gran, però serà difícil recuperar els preus perquè arribarà producció d'altres zones que ara comencen la campanya», ha dit Pinyol. Amb tot, el gerent del Grup Fruiter de Benissanet preveu que la campanya serà «normal» i confia que l'increment de producció compense la davallada de preus.

IGP del préssec

Els productors de préssec de la Ribera d'Ebre continuen l'aposta d'aconseguir l'etiqueta d'indicació geogràfica protegida (IGP). «El tema avança molt lentament, però voldríem tenir la distinció per la pròxima campanya», explica Pinyol. Amb la IGP es reconeixerà que els préssecs de la Ribera d'Ebre tenen una coloració intensa i més sabor que els d'altres zones del país. Els principals municipis productors són Benissanet i Miravet.

Diada de la cirera a Miravet

Centenars de persones van anar ahir fins a Miravet per mirar, degustar i comprar cireres en la XVI Diada de la Cirera. A banda de la mostra, ahir es va fer un concurs de llançament de pinyols i un concurs de coques de cirera. La cirera és el principal conreu de Miravet, i se'n comptabilitzen més de 300 varietats, bona part de les quals es poden veure durant la diada. La producció de la cirera d'aquesta localitat riberenca representa el 40% de tota Catalunya. Algunes varietats com la Summit, la Sonata, la Cristalina, la Celeste o la Brooks, que és la més lluenta, i dolça, es comercialitzen a l'estranger, ja que bona part dels més de 4 milions de quilos que es poden produir a l'any són molt valorats als mercats europeus i sobretot a l'anglosaxó.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.