El sector hoteler espera que el turisme estatal salvi la temporada estiuenca

Es preveu que el nombre d'estrangers baixi però que els autòctons viatgin menys i s'opti més per llocs pròxims

«El turisme és cada cop més complex, hi ha més ofertes i més destinacions i, a més, el context econòmic és negatiu. Tot i això, encara hi ha molta activitat i confiem que el turisme de proximitat compensi la baixada prevista del nombre de visitants estrangers», va indicar el president de la Federació d'Hostaleria. Escudero destaca que cal incrementar les campanyes per atreure turisme francès. La previsió d'ocupació mitjana als hotels és del 75% a l'estiu, tot i que a partir de la segona quinzena de juliol i fins a la segona d'agost i els caps de setmana s'espera que el percentatge pugui augmentar fins al 85% o el 90%. Les estades són més curtes (solen ser d'un màxim d'entre cinc i vuit dies). El volum de reserves que hi ha fins ara és més baix que en anys anteriors, perquè cada cop es fan amb menys antelació. La directora del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Dolors Batallé, també confia en el mercat de proximitat. Segons destaca, «s'ha fet molt d'èmfasi per atraure aquest turisme amb les campanyes i fires que s'han fet». El Patronat també ha fet campanyes per intentar mantenir el turisme estranger.

Un 2% menys de visitants als càmpings

L'ocupació fins ara als càmpings de les comarques gironines ha estat un 15% inferior en relació amb el mateix període de l'any passat, segons dades facilitades ahir pel president de l'associació de càmpings, Jaume Genover. Es preveu que durant els mesos de juliol i agost la mitjana d'ocupació serà semblant a la de l'estiu passat, ja que actualment ja hi ha un 73% de reserves de places per a l'estiu, però la previsió per al conjunt de la temporada (que va de Setmana Santa a final de setembre) és que l'ocupació disminueixi de mitjana cap al 2% en relació amb l'any passat.

Tot i que el sector també és afectat pel context de crisi econòmica, des de l'associació hi ha una consigna clara que es vol transmetre, i és que no s'abaixin preus. «Aquest any s'han apujat una mitjana del 3% i el que pensem és que cal que es mantingui aquesta tònica perquè si els càmpings disminueixen els beneficis i no poden fer inversions, això anirà en perjudici de la qualitat».

Apartaments sense crisi

L'ocupació als apartaments turístics de les comarques gironines s'ha recuperat des del maig, en què fins i tot va créixer tres punts en relació amb el mateix mes de l'any passat, del 32,61% al 35,84%, segons dades facilitades per l'associació d'apartaments turístics (ATA). El president de l'ATA, Josep Comaposada, va indicar que per les reserves fetes fins ara per a aquest estiu es pot dir que hi ha «optimisme». El juny ha estat força positiu i s'esperen resultats semblants als de l'any passat, amb una ocupació al voltant del 46%. Pel que fa al juliol, l'ocupació es podria situar en el 71%, i a l'agost, en el 83%. Aquests percentatges també se situarien a nivells similars als de l'estiu passat. Josep Comaposada assegura que en els associats de l'ATA «no han abaixat preus».

Esperant les reserves

L'associació Turisme Rural Girona preveu que l'ocupació per als mesos de juliol i agost a les cases de turisme rural serà semblant o només una mica inferior a la de l'estiu passat, tot i que les reserves arriben cada cop més a darrera hora i de moment s'està pendent encara que molts clients confirmin l'estada. Al juliol, l'ocupació va ser d'entre el 65% i el 70%, i a l'agost es va arribar al 95%. «Les peticions de reserva cada vegada arriben més tard i això fa que sigui difícil encara anticipar resultats, tot i que pensem que els percentatges seran força semblants», va destacar la presidenta de l'associació, Isabel Miquel. La modalitat de lloguer de casa sencera obté, en línies generals, més sol·licituds de reserva que la de lloguer d'habitacions, segons indica el sector.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.