La Fundació de les Caixes d'Estalvis proposa endarrerir gradualment l'edat de jubilació fins als 70 anys

La Fundació de les Caixes d'Estalvis (Funcas) proposa un augment gradual de l'edat de jubilació fins als 70 anys per al manteniment futur del sistema de pensions a l'Estat espanyol, segons l'informe La reforma de la Seguretat Social. En aquest estudi, la fundació de les caixes advoca per una reforma «profunda» de les cotitzacions a la Seguretat Social, el cost de la qual podria ser compensat amb un «moderat» augment dels tipus de l'IVA.

L'informe defensa una pensió pública màxima amb valors que es revisin anualment amb l'IPC i el càlcul de les prestacions tenint en compte les cotitzacions efectuades durant 20 o 25 anys de vida laboral. En aquest sentit, expressa que les cotitzacions socials representen un «considerable» percentatge dels ingressos públics totals i tenen un «pes excessiu» sobre els costos de les empreses, ja que encareixen el factor treball i dificulten l'ocupació.

També recomana un retorn als incentius fiscals anteriors a la reforma de l'IRPF del 2006 per a les aportacions als plans de pensions complementaris.

La Funcas destaca que, entre els problemes del sistema de pensions, l'edat de 65 anys establerta avui per a la jubilació no té en compte que l'esperança de vida ha passat de 73 anys el 1975 a 82 en l'actualitat, cosa que implica que el període de «vida mitjana del pensionista» ha augmentat més de nou anys i que ho farà més en el futur.

D'altra banda, el panell d'experts consultats per Funcas pronostica que el PIB espanyol baixarà aquest any un 3,7%, set dècimes més del que estimava a l'abril. L'últim butlletí de la fundació de les caixes assenyala que el PIB disminuirà un 0,7% el 2010 i que la taxa d'atur se situarà en el 18,3% de la població activa el 2009 i en el 20,5% l'any que ve. Entre els factors que expliquen la caiguda de l'activitat econòmica, l'informe destaca que el consum i la inversió en béns d'equip han «aprofundit» la seva caiguda i que tant el consum privat com el públic han reduït les seves expectatives de creixement.

El grup d'estudi, que recopila les estimacions de les principals entitats financeres de l'Estat i d'instituts d'estudis, preveu a més que l'aportació de la demanda interna restarà 5,9 punts al creixement.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.