La formació, l'alternativa per tenir més possibilitat de trobar feina

Aquest any el SOC farà 128 plans formatius, que beneficiaran 15.500 gironins

Els cursos de formació ocupacional que promou el SOC mitjançant procediment obert –és a dir, a través dels 51 centres col·laboradors que hi ha a les comarques gironines– estan adreçats principalment a persones en situació d'atur (com a mínim el 60% de les places han de ser per a persones que no tenen feina). A través d'aquests cursos, s'obtenen certificats professionals. Aquest any, el SOC hi destina 8,7 milions a les comarques gironines, amb els quals es preveu que es facin 128 plans formatius, que repercutiran en unes 15.500 persones. Fins ara, 2.135 gironins ja han pogut fer algun d'aquests plans. Són cursos d'informàtica, arts gràfiques, màrqueting, administració o manteniment de cotxes.

Per altra banda, hi ha el que s'anomena formació en sectors prioritaris i emergents. És a dir, feines que ara es necessiten com ara les vinculades a l'aplicació de la llei de dependència o en el sector d'energies renovables. Un total de 457 persones s'han beneficiat d'aquesta línia.

També hi ha subvencions per a les empreses que participen en el programa Forma i Contracta. Les empreses que necessiten contractar persones de manera immediata poden formar desocupats i, a canvi de la subvenció, estan obligades a contractar com a mínim el 60% de les persones que han format.

I, finalment, hi ha el CIFO, que ofereix una quarantena de cursos de diverses especialitats.

Tots aquestes cursos formatius no tenen cap cost per al desocupat, que en pot fer tants com vulgui mentre no tingui feina.

Plans dels ajuntaments

Aquest any el SOC invertirà 1,7 milions d'euros a plans d'ocupació que proposin els ajuntaments. En la convocatòria d'aquest any hi podien participar municipis de menys de 30.000 habitants i aquells que superaven aquesta quantitat però que l'any passat no hi van participar. Un total de 68 ajuntaments i consells comarcals han fet les seves propostes i la setmana que ve el SOC resoldrà quines accepta. En aquests plans d'ocupació, que inclouen especialitats relacionades amb el medi ambient, les tecnologies i els serveis a la comunitat –veure quadre adjunt–, el SOC paga el 100% del sou de les persones que es contractin si és per un període de tres mesos o el 70% en cas que la feina sigui per mig any. En aquest darrer cas, cada ajuntament pot decidir si la persona fa només tres quarts de jornada o paga el 30% restant.

Aprofitar per reciclar-se

La directora del SOC a les comarques gironines, Glòria Plana, afirma que la gent que està en situació d'atur ha d'aprofitar l'ocasió «per formar-se i reciclar-se». I, sobretot, per posar-se al dia en les especialitats emergents, de les quals hi ha ofertes de feina però no prou persones formades per exercir-les. «Donem tanta importància a la formació que el pressupost d'aquest any bàsicament es concentra en aquest punt», sosté. Sobre els plans de formació dels ajuntaments subvencionats pel SOC reconeix que n'hi ha pocs i que la majoria opten més pels tallers ocupacionals i les escoles taller, que formen i alhora donen feina als que hi participen.

LES DADES

Especialitats dels plans d'ocupació
Medi ambient: manteniment de zones periurbanes, gestió d'aigües i agricultura ecològica.
Tecnologies: digitalitzacions de documents, treballs d'arxiu i disseny de pàgines web.
Arranjament d'habitatges socials.
Serveis a la comunitat: agents cívics, mediació intercultural.
Atenció a la gent gran, infants i immigrants.
Persones susceptibles de ser contractades
Aturats de llarga durada.
Persones que no reben cap prestació.
Autònoms.
Dones víctimes de violència de gènere.
Majors de 52 anys.
Propostes
N'han fet 68 ajuntaments i consells comarcals.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.