La convocatòria de centres comercials s'ha tancat amb 1.736 m² sense cobrir

El de Palafrugell demana 14.511 m² dels 25.262 disponibles al territori gironí i el de Lloret, 4.055 m²

Tot està en marxa perquè els nous projectes comercials de Palafrugell i Lloret es puguin convertir en una realitat. El del municipi de Palafrugell es preveu que comporti una gran dinamització del comerç local. Es tracta d'una gran superfície amb un hipermercat vinculat a Eroski i una zona comercial de petites botigues, a més d'un multicinema. Parc Comercial Palafrugell és la societat de nova creació que tira endavant el projecte, que es convertirà en realitat el 2011. Aquest centre ja està inclòs en el planejament urbanístic del municipi i permetrà que es puguin crear uns 500 llocs de treball. Els seus impulsors han demanat 14.551 m² a la Generalitat, tot i que està previst que en tingui uns 20.000, ja que la resta són complementaris al centre comercial i han estat sol·licitats per altres vies.

Pel que fa al centre comercial de Lloret, es tracta del projecte al solar de l'antiga plaça de braus, la promotora del qual és l'empresa DDC Development. Es tracta d'un edifici comercial que tindrà oficines i un aparcament. En aquest cas, s'han sol·licitat 4.055 m² a la Generalitat.

El director dels serveis territorials del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa a Girona, David Mascort, va explicar que actualment s'estan duent a terme els tràmits per comprovar que els dos projectes compleixin els requisits abans de rebre el vistiplau de la Generalitat.

Pel que fa a l'Hipercor, ha presentat a la Generalitat l'anomenat IGI (informe general d'implantació per al projecte d'ampliació d'un hipermercat a Girona. «L'informe és positiu, però encara no ha demanat la llicència», va indicar Mascort. L'Hipercor haurà de buscar una via per fer la sol·licitud que no sigui la de gran magatzem, ja que en aquest apartat el PTSEC no inclou cap possibilitat de creixement a les comarques gironines. Tampoc no es podrà presentar com a centre comercial perquè en aquest cas ja s'ha acabat el període de concurrència. El projecte pot entrar per la via d'hipermercat, o bé caldrà esperar que entri en vigor la nova llei que està preparant la Generalitat.

Hipermercats en espera

El PTSEC estableix les possibilitats de creixement en funció de l'oferta i la demanda. Pel que fa a hipermercats, a la demarcació de Girona es considera que les diferents comarques ja estan del tot cobertes, exceptuant la de la Selva, on hi ha la possibilitat d'incrementar 8.486 m² de superfície en hipermercats. Concretament, es tracta dels municipis de Blanes, on hi ha 3.486 m² disponibles en aquest apartat, i a Lloret, en què són 5.000 m² els disponibles. Fins ara, el Departament d'Innovació, Universitats i Empresa no ha rebut cap petició de llicència per obrir hipermercats a Blanes o Lloret. «Hi ha dos informes que són positius, però encara no s'ha demanat cap llicència», va indicar el director dels serveis territorials del departament a Girona. Tot i això, en aquest apartat el termini de peticions és fins a finals d'any. En supermercats s'han rebut tres sol·licituds de Maçanet de la Selva, Santa Coloma de Farners i Sils, però encara queden metres quadrats en deu municipis. Tot i això, si es demanen s'haurà de comprovar primer que no s'hagin obert petits supermercats per la via d'ajuntaments.

Un «outlet» a la Jonquera

Els outlets, van per una altra via. La comissió d'equipaments comercials de la Generalitat ha aprovat la construcció d'un centre comercial de fabricants a la Jonquera. La instal·lació, que promou l'empresari Antoni Escudero, ocuparà una superfície de 10.000 m², tindrà 700 places d'aparcament i hi haurà una vuitantena de botigues de marques reconegudes de roba i complements, a preus més econòmics. El complex està pensat sobretot per atraure públic francès. S'hi farà una inversió d'entre 15 i 20 milions i està previst que s'inauguri d'aquí a un any.

L'empresa que promou el complex és Ainalita, que per-tany al grup empresarial que lidera Escudero. La instal·lació forma part d'un projecte comercial més ambiciós, que es concentrarà al polígon Les Oliveres. A més de la zona oulet, Escudero fa temps que tramita la construcció d'una àrea dedicada a l'alimentació i el parament de casa. Els centres estaran situats de costat, en un polígon de 22 hectàrees i es completaran amb d'altres serveis.

Noves lleis per al comerç

El PTSEC que acaba aquest any és el primer que ha fet la Generalitat i actualment es prepara una nova llei que s'haurà d'adaptar a la directiva europea.

El govern estatal ja ha aprovat la llei de comerç minorista, que atorga a les comunitats autònomes la capacitat de regular la concessió de la llicència d'apertura comercial, tal com havia reivindicat Catalunya. La nova llei estatal s'adapta a la directiva europea que imposa l'eliminació de traves «injustificades» a la llibertat d'establiments i prestació de serveis. Aquesta directiva ha creat molta polèmica. El Ministeri d'Indústria ha manifestat, en un comunicat, que la nova llei reconeix les competències de les comunitats autònomes, ja que el comerç interior és una «competència exclusiva» d'aquestes i, per tant, «seran les comunitats autònomes les que regulin el procediment d'autorització per a la instal·lació d'establiments», d'acord amb criteris com ara la protecció del medi ambient, l'entorn urbà i la conservació del patrimoni.

Altres equipaments

Les superfícies especialitzades s'inclouen en un altre dels apartats del pla territorial sectorial d'equipaments comercials (PTSEC). Aquestes superfícies es divideixen en equipaments per a la persona, electrodomèstics, lleure i cultura i esports. A les comarques gironines, el pla estableix la possibilitat de créixer 2.398 m² en el primer cas; 4.664 m² en el segon; cap possibilitat de creixement en superfícies de lleure i cultura, i 3.354 m² en superfície especialitzada en esports. Des que es va aprovar el PTSEC, l'any 2006, fins ara, no hi ha hagut cap demanda per cobrir aquests metres quadrats disponibles en superfícies especialitzades, segons va informar Mascort. Tot i això, en aquest apartat el termini per presentar sol·licituds serà obert fins a finals d'any. La disponibilitat en metres quadrats per al creixement de superfícies especialitzades es va articular en funció de l'oferta i la demanda.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.