El govern espanyol aprova la reforma de la llei del comerç

El govern espanyol va aprovar ahir el projecte de reforma de la llei d'ordenació del comerç minorista, que reduirà els tràmits per obrir un negoci i que inclou la llibertat d'establiment sense autorització prèvia, excepte en casos d'«interès general». El Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç recalca que la normativa respecta les competències exclusives de les comunitats autònomes en comerç interior, ja que elimina l'obligatorietat de la llicència comercial autonòmica però permet establir un règim d'autorització identificant les raons que el motiven i l'impacte que tindrà.

El projecte suprimeix la definició de gran establiment comercial, no fa referència als metres quadrats dels diferents formats comercials i fixa que l'autorització d'un comerç només depengui de l'impacte que tingui en el medi ambient, en l'entorn urbà i en la conservació del patrimoni artístic. Prohibeix els criteris econòmics que restringeixen l'obertura de nous establiments en funció de l'oferta comercial, així com la intervenció dels competidors en els processos d'autorització.

Una altra de les modificacions és que suprimeix l'autorització prèvia en la venda automàtica, elimina la durada de les autoritzacions per a la venda ambulant i substitueix l'obligació d'inscripció prèvia de l'inici de l'activitat en els registres de vendes a distàncies i de franquiciadores, per una comunicació. En els casos que l'Estat espanyol pogués ser sancionat en un procediment d'infracció europeu l'origen del qual estigui en la legislació autonòmica de comerç, les possibles sancions es traslladaran al govern autonòmic corresponent.

L'aprovació d'aquest projecte de llei es produeix malgrat les crítiques de la Comisión Nacional de la Competencia (CNC), que considera que les comunitats autònomes mantenen el seu poder per regular el procediment d'autorització per a la instal·lació d'establiments comercials i que això que limita la competència entre empreses i posa en risc el lliure mercat. La Confederació Espanyola de Comerç –CEC, patronal de petit i mitjà comerç– es va felicitar perquè el govern espanyol ha ignorat la «croada neoliberal contra el sector comercial, confonent la unitat de mercat amb la unitat nacional» de la CEC, i ha aprovat una normativa que respecta les competències autonòmiques, simplifica el procediment administratiu i té en compte l'interès general. Pimec Comerç troba especialment positiu que siguin les comunitats autònomes les que segueixin concedint les llicències d'obertura de grans superfícies comercials.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.