Catalunya perd el juny un 15% de turisme estranger, sobretot francès

També continuen baixant les estades de britànics i alemanys

Balears i Catalunya van rebre la meitat dels turistes que van arribar a l'Estat espanyol el mes de juny. Catalunya, amb 1,3 milions de turistes, va ser la segona destinació que més gent va rebre malgrat que el nombre de persones que van venir a Catalunya va ser un 15,2 per cent inferior al juny del 2008. Aquesta baixada va ser culpa del descens de la contractació dels seus principals mercats –Alemanya, França i Regne Unit–. Segons les dades fetes públiques per Frontur, la comunitat de Madrid va tenir una evolució positiva aquest mes de juny en el nombre de turistes, sobretot els que procedien de França i Itàlia.

En el conjunt de l'Estat l'arribada de turistes estrangers també va baixar el juny, un 10 per cent (5.202.599 turistes).

Pel que fa a les vies d'accés, l'avió va ser el transport més utilitzat pel 79 per cent dels turistes, malgrat que va registrar una baixada del 9,5 per cent. També van arribar menys turistes per carretera, concretament 142.000 menys que el juny de l'any anterior.

El 70,2 per cent dels turistes van arribar a l'Estat sense haver contractat un paquet turístic, i respecte a l'allotjament, el 63,5 per cent van escollir hotels, que suposen el 13,5 per cent menys que el juny de l'any passat, i un 14,5 per cent menys si es té en compte l'acumulat dels primers sis mesos de l'any. Un 36,5 per cent de turistes (1.900.000) es van allotjar en establiments no hotelers, que també van registrar una baixada de l'1,9 per cent. Pel que fa a la contractació d'apartaments turístics, va augmentar el juny en el 6,4 per cent.

Segons les dades del primer semestre del 2009, han deixat de venir un de cada deu turistes a Catalunya. Concretament van ser 5,9 milions de turistes estrangers, un 12,5 per cent.

En el conjunt de l'Estat espanyol de gener a juny d'aquest any van arribar 23,6 milions de turistes (11,4 per cent menys).

El president de l'Associació Empresarial d'Agències de Viatge (Aedave), José Manuel Maciñeiras, va assegurar que es un bon senyal que el descens de turistes britànics el juny no hagi estat «desmesurat» en relació amb l'any passat. Maciñeriras considera una bona notícia el fet que l'Estat sigui fins a un 20 o 25 per cent més car per als britànics per efecte de la caiguda de la lliura i que el mercat del Regne Unit no hagi caigut més. Va comentar que els turistes que vénen gasten més, dades que s'hauran de confirmar amb l'enquesta de la despesa mitjana per turista perquè, en la seva opinió, els que més han deixat de venir són els estrangers de les classes menys afavorides, que espera que tornin quan millori l'economia.

Maciñeiras va expressar la seva esperança en les mesures que s'adoptin en el Consell de Ministres de divendres vinent, a qui la seva associació ha demanat una reducció d'impostos i que els acords «no siguin simples titulars o declaracions d'intencions».

La Mesa del Turisme, associació empresarial del sector, ha demanat al govern espanyol un pacte d'estat del sector i que hi hagi una unitat normativa en totes les comunitats autònomes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.