Federatur critica que el govern manté els apartaments turístics en situació alegal

La nova llei de l'habitatge no s'ha aprovat i els edificis d'ús turístic no poden registrar-se

«La llei de l'habitatge que es va aprovar fa dos anys era tan breu que l'estiu passat vam quedar que abans que es publiqués des de la Federació Catalana d'Apartaments Turístics (Federatur) intentaríem fer entendre a la direcció general de Turisme que no serviria de gaire res», va assegurar el president de la federació, Lluís Torrent. A partir d'aquell moment, segons Torrent, «es van fer molts passos endavant, però també molts enrere», fins que el 6 de novembre en el simposi de l'ATA «amb la sacsejada» que van fer a la direcció general «es va adonar que era imprescindible tirar endavant la nova llei». El desembre passat el sector es va reunir amb el secretari de Comerç i Turisme, que aleshores era Emili Valdero, i de la trobada va sortir un esborrany de reglament. «Al febrer la federació va entrar formalment a la direcció general la contraproposta, i des d'aleshores no n'hem sabut absolutament res», va comentar Torrent, que va assegurar que per segon estiu consecutiu «tots els apartaments turístics estan en situació alegal, perquè no hi ha cap ajuntament, tret del de Barcelona, que faci complir alguna normativa».

Ara els representants dels apartaments turístics es lamenten que l'administració els té oblidats. «Aquest és el segon estiu que, després d'haver-se publicat la llei de l'habitatge, no s'ha tingut temps de tenir la redacció definitiva del reglament que desenvolupi la posada en pràctica de la llei», va comentar Torrent, que va assegurar que «és trist que el sector tingui molt més interès a regular el que hauria de ser iniciativa de la mateixa administració». Torrent calcula que si en el darrer recompte d'apartaments turístics de Catalunya, que va publicar el 2001 la direcció general de Turisme, hi havia 1.664.000 habitatges –un 78% dels llits que hi ha en l'àmbit turístic del país–, ara vol creure que «això ha crescut i que ara són el 80% de tots els llits que hi ha destinats al turisme». Aleshores, segons hi va afegir Torrent, «és incomprensible» que aquesta gran massa no es vulgui regular. «No sé com poden dir que controlen el turisme, quan el 80% de les places turístiques no saben ni on son», va afegir-hi.

Simposi de l'ATA

El simposi que va organitzar l'Associació Turística d'Apartaments de Girona l'any passat va generar molta polèmica per la nova regulació dels habitatges d'ús turístic. Aleshores els responsables de l'associació van criticar que la situació dels apartaments s'havia agreujat, ja que «no tenen la possibilitat de registrar-se» perquè «han passat la responsabilitat als ajuntaments, amb una llicència municipal que no es podrà aplicar bé i que no servirà per incrementar el control».

Bona temporada

La crisi econòmica ha tocat de ple el sector turístic, però en canvi al sector dels apartaments turístics no li va gens malament. Al juliol, segons dades facilitades per Federatur, l'ocupació dels apartaments va ser del 72,39%, pràcticament igual que la que hi va haver el juliol del 2008, any en què ja havia pujat l'ocupació i que va ser del 72,07%. Les previsions per aquest mes d'agost a la costa catalana «apunten a un lleuger increment respecte a l'estiu passat». Pel president de Federatur, que pugi l'ocupació als apartaments és lògic. Malgrat que ha baixat el consum turístic, hi ha més gent a la costa perquè «ningú vol renunciar a unes vacances», encara que sigui en una destinació de proximitat, viatjant en cotxe i llogant un apartament, perquè és un allotjament més econòmic que un hotel. «Si busques l'oferta més econòmica, és la de Cancún: 64 euros en una habitació doble d'hotel. Nosaltres oferim apartaments a 17 euros per dia i persona», va assegurar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.