30º al carrer, abrics a l'aparador

A pocs dies d'acabar les rebaixes, els comerciants ja ofereixen les col·leccions de tardor i hivern

Malgrat que ahir el temps ens va donar una certa treva i la pluja va fer acte de presència a molts punts de les comarques gironines, la xafogor no va desaparèixer i els termòmetres van vorejar els trenta graus pràcticament arreu. Però si haguéssim de fer cas dels aparadors de les botigues, sembla que el fred ens estigui a punt d'assetjar. A pocs dies de finalitzar les rebaixes, els comerços ja han venut gairebé tots els estocs d'estiu i han tret del magatzem els articles de la temporada de tardor i hivern. Abrics, jaquetes, jerseis i camises de màniga llarga ja són majoritaris a les botigues. I els articles d'estiu ocupen un petit raconet, amb poca varietat però a preus molt rebaixats. Si es busca i es remena encara es poden trobar algunes ofertes, com ara camisetes a 3 o 4 euros o pantalons entre 5 i 10 euros. Però cal tenir la sort de trobar la talla.

I és que, segons expliquen diferents associacions de comerciants, les rebaixes d'estiu han anat prou bé. «Malgrat els mals auguris inicials, hem salvat la temporada», diu el president de l'agrupació de Girona Centre Eix Comercial, Josep Maria Noguer. «Les rebaixes han anat normal, potser un xic pitjor que l'any passat, però el balanç és força bo», opina el portaveu de l'associació de botiguers Blanes Centre, Ricard Borrell. Davant l'actual conjuntura econòmica i conscients que el consum s'ha reduït, els comerciants ja havien fet la previsió de no comprar massa estocs i, per tant, no ha quedat gaire gènere per vendre.

Per tant, acomplerts els objectius, el sector ja s'ha llançat a la temporada de tardor i hivern. «La gent veu la roba d'hivern i li ve urticària, però té sentit, sobretot als llocs on hi ha turistes, que compren articles perquè al seu país ja hi comença a fer fred. I també hi ha algun autòcton que compra alguna peça per caprici o per algun compromís que té amb vista al setembre», explica Jordi Rotllan, president de l'associació Comerç de Figueres. Però malgrat els capricis i els compromisos, el cert és que es veu poca gent emprovant-se abrics i pantalons de pana. En canvi, el raconet de les rebaixes és ple de gent que encara hi remena.

«No podem abaixar més els preus»

Són conscients de l'actual situació econòmica però l'optimisme preval entre els comerciants. Potser esperaven un millor comportament dels turistes, que aquest any han vingut amb un pressupost tancat i han gastat poc, comparat amb altres estius. Els botiguers, però, continuen pensant que les rebaixes duren massa i que en comptes de començar al juliol ho haurien de fer a l'agost. Amb vista als mesos de fred, el sector continua apostant per la contenció. «Cada vegada comprem menys estoc, tot i que a vegades és difícil de calcular perquè ho hem de decidir amb mig any d'antelació», afirma Mercè Soler, presidenta de l'Associació de Comerciants d'Olot. Totes les associacions consultades, però, asseguren que no poden abaixar més els preus perquè ja s'han ajustat molt darrerament i hi ha «poc marge de maniobra». Com a molt, diuen, hi pot haver un descens d'entre el 2 i el 3%.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.