El bon temps de l'agost pal·lia la notable baixada de l'ocupació turística a Blanes

Hotels i apartaments tenen un descens d'entre 8 i 19 punts aquest estiu, mentre que els càmpings aguanten millor

Les xifres d'ocupació del juliol en hotels i pensions han baixat aquest any 11 punts, i han passat del 85% al 74%. Durant la primera quinzena d'agost el descens s'ha suavitzat, i s'ha passat del 95% de l'any passat al 87% d'aquest any. La patacada forta s'ha produït en els apartaments, amb uns descensos de 19 punts al juliol (del 71% al 52%) i de 15 punts en les primeres dues setmanes d'agost (del 85% al 70%). El cas més atípic és el dels càmpings, amb molta presència a Blanes, que al juliol van perdre 10 punts d'ocupació respecte de l'any passat (del 70% al 60%), mentre que en aquesta primera part d'agost han guanyat 10 punts (del 75% al 85%).

El president del Gremi d'Hostaleria de Blanes, Enric Porta, va certificar ahir que en els darrers mesos hi ha hagut una baixada, però que «a l'agost l'ocupació no ha baixat gaire». «Aquests dies d'agost s'ha aguantat una mica, ens han salvat unes setmanes amb bon temps», va afirmar Porta, que marca el període entre el dia 8 d'agost i el cap de setmana passat com el que ha salvat la temporada. «Ens ho esperàvem pitjor», va reconèixer. Tot i així, Porta va avisar que a partir d'ara «hi haurà un descens», i que «aquest setembre serà més dolent». Porta va afirmar també que a Blanes s'ha seguit la tendència general d'abaixar preus i fer ofertes per atreure clients.

Per la seva part, el president de l'Associació de Càmpings de Blanes, Joaquim Rabassa, agraeix que no hagi plogut «gens ni mica», ja que això «ha salvat la temporada». Rabassa reconeix que ha disminuït el nombre de dies d'estada, però remarca que està apareixent un tipus de campista jove i francès que ocupa el buit del turista familiar. Com a dada curiosa, Rabassa destaca que «s'han vist altre cop bascos, quan feia dos anys que gairebé no se'n veien». Rabassa també va denunciar que durant aquest estiu «no hi ha hagut prou presència policial» a la zona turística, i ha provocat que se sentissin «desprotegits».

Tant Porta com Rabassa coincideixen que l'aportació de sorra a s'Abanell, iniciada a començament d'agost i que encara continua, ha provocat que alguns turistes se n'anessin abans d'hora o que ja de bon principi descartessin la seva estada a Blanes.

419
persones
han assistit o assistiran aquest mes a les visites guiades nocturnes organitzades per primer cop per l'Ajuntament de Blanes. Durant la visita, es fa una passejada pel nucli antic de Blanes per descobrir l'encant dels carrers més històrics de la vila. Es visita l'excepcional font gòtica, l'església parroquial de Santa Maria i el palau dels vescomtes de Cabrera, les magnífiques cases indianes, la capella de l'Esperança i el monument a Joaquim Ruyra. Per acabar s'ofereix una degustació d'una copa de cava Mont-ferrant. Durant aquest mes d'agost s'hauran fet 18 visites guiades, que hauran congregat almenys 419 persones, ja que els grups d'aquesta setmana encara no estan tancats. La majoria dels assistents, que han omplert tots els grups sempre fins al límit, són catalans i de l'Estat espanyol, tot i que també hi ha hagut alguns francesos. La visita es feia en diversos idiomes.
FRANCESC SAURA

«És qüestió d'anar aguantant»

Francesc Saura és el propietari de Can Saura, un dels comerços de roba més emblemàtics de Blanes.

–Com està anant la temporada en el seu comerç?
–«La temporada és fluixa, atípica. La gent gasta poc i això es nota a les botigues, i a la nostra més, perquè oferim coses més supèrflues que no pas pugui ser el menjar. Ho hem notat moltíssim i ha sigut més dolenta del que pensàvem. Això ja ve de l'any passat. L'hivern va ser dolent i l'estiu ha seguit baixant. Aquest estiu ha estat més fluix que l'any passat, i hem hagut de començar les rebaixes més aviat, al juliol, que és un pecat, per arreglar-ho.»
–Percep canvis d'hàbits en els clients?
–«Al client que li agradaven les coses bones li continuen agradant, però no les compra. Es nota un descens en la compra de tots els productes en general, sobretot els més superflus, com la roba de vestir. En canvi, calçotets o mitjons es venen més o menys els mateixos.»
–La reforma de la Rambla, acabada a principi d'estiu, ha beneficiat el comerç de la zona del centre?
–«Les obres van portar un hivern conflictiu que es va ajuntar amb la crisi. Ara ja ho veiem bé, ja que és una millora molt important per al comerç.»
–Estan preocupats pel futur?
–«La quantitat de botigues que han plegat és impressionant. És qüestió d'anar aguantant i vejam si canvia la tendència.»

El Marimurtra ho nota

El jardí botànic Marimurtra ha notat la crisi amb un descens important del nombre de visitants que ja va començar la tardor passada. El director general de la Fundació Carl Faust, Jordi Masbernat, explica que el descens d'aquesta època de l'any comparat amb el mateix període de l'any passat s'acosta al vint per cent. Aquest descens encara és més gran si s'observen les dades del que gasten els visitants dins de les instal·lacions amb la compra de regals, fotografies i refrescos, entre altres coses. En aquest cas, el descens és del 36%. Aquest descens, però, no és exclusiu de l'estiu, i per exemple al febrer les dades eren encara pitjors, ja que aquell mes va registrar gairebé un 36% menys de visitants. Aquest fet és degut a la baixada del nombre de persones provinents dels viatges de l'Imserso, que Masbernat assegura que encara serà més gran la temporada vinent. Si l'any passat van passar 120.000 persones pel jardí, les previsions d'aquest any són de 101.000 o inferiors.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.