El preu del cistell de consum baixa fins a 13 punts a Catalunya

Girona és la demarcació on al juny va experimentar un retrocés més important

En el total de Catalunya, el preu del cistell de consum habitual va recular de més de 13 punts. El cistell de consum habitual recull els béns i serveis que es paguen amb una freqüència diària o setmanal. Concretament, la integren quatre blocs: alimentació (que inclou pa, carn, peix, llet, ous, fruita fresca, hortalisses i patates), tabac, transport (públic urbà i carburants i lubricants per a vehicles propis) i oci (serveis recreatius i culturals, premsa i revistes i restaurants, bars i cafeteries). La despesa associada a aquests productes representa un 36,3 per cent del total realitzat per les famílies el 2009, segons l'índex de preus de consum (IPC).

Segons l'informe sobre la conjuntura econòmica que ha elaborat Caixa Catalunya, en el cistell de consum habitual va destacar el retrocés del 12,3 punts percentuals produït a Girona entre el juliol del 2008, quan el creixement dels preus d'aquest cistell era del 9 per cent interanual, i el juny d'aquest any, quan la caiguda va ser del 3,3 per cent. D'aquesta manera va esdevenir la demarcació amb un retrocés més elevat, mentre que Tarragona es va situar en l'extrem oposat, amb una moderació del creixement dels preus de consum habitual de 10,9 punts percentuals (des del màxim del 7% interanual el juliol del 2008 fins al mínim del -3% el juny del 2009). Lleida i Barcelona van ocupar una posició intermèdia, amb retrocessos d'11,7 i d'11,1 punts percentuals, respectivament (des del 8,7% el juliol del 2008 fins a -3% el juny del 2009 a Lleida i del 8,2% el juny del 2008 a -3% a Barcelona).

El subgrup de béns i serveis relatius als vehicles va ser el principal responsable de la «volatilitat dels preus del cistell de consum habitual dels darrers mesos, especialment a Tarragona i Girona», i en canvi l'impacte del subgrup d'aliments dins la moderació dels preus del cistell de consum ha estat més intens a Lleida i Barcelona, segons les dades de Caixa Catalunya. La resta de subgrups va tenir un impacte residual en la correcció dels preus.

A part de la compra habitual, una altra de les despeses amb un pes important en les famílies catalanes és la hipoteca. Segons les dades que va fer públiques aquesta setmana passada l'Instituto Nacional de Estadística (INE), en el primer semestre el nombre d'hipoteques constituïdes sobre habitatge va baixar a l'Estat un 31,4 per cent respecte al mateix període de l'any anterior, fins a comptabilitzar 326.960 préstecs. Malgrat les dades de l'INE, es confirma un repunt d'aquesta activitat, ja que el mes de juny van augmentar un 7,2 per cent les hipoteques concedides respecte al mes anterior, fins a 61.775, una quantitat que, malgrat tot, representa una caiguda del 10,8 per cent respecte del juny del 2008.

Segons l'INE, l'import mitjà de les hipoteques constituïdes sobre habitatge al juny va ser de 117.843 euros, el 17 per cent menys que un any abans i el 2,7 per cent menys que el mes anterior.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.