Hotels i restaurants planten cara a la crisi

La caiguda de l'ocupació no ha estat tan estrepitosa com preveien, però han facturat menys per la baixada dels preus

Els hotelers i restauradors de la ciutat s'atreveixen a afirmar, encara que ho fan amb la boca petita, que han salvat la temporada d'estiu. Tot i que encara no tenen totes les dades referents a l'agost, la primera fotografia els permet assegurar que la caiguda no ha estat tan estrepitosa com temien.

Davant les pitjors previsions que parlaven d'una temporada nefasta, hotels i restaurants no es van quedar de braços plegats i van fer mans i mànigues per atraure el possible visitant. El remei d'abaratir els preus –que en el cas de la restauració ja eren molt ajustats– ha funcionat i l'ocupació no ha baixat gaire respecte a l'any passat. Lògicament, però, la facturació sí que haurà estat molt més baixa.

Hotels

Els hotels de la ciutat van tenir una ocupació del 79,15% durant el juliol, que comparat amb el percentatge del mateix mes de l'any passat representa una pèrdua de l'1,22%, ja que llavors van omplir fins al 80,37%. El gremi d'hotelers de Barcelona preveu que la davallada del nombre de visitants sigui semblant durant l'agost i situa l'ocupació entorn del 75% «ja que aquest mes es comporta de manera similar al juliol», apunten. Ajudaran a tancar l'agost amb un resultat positiu els més de trenta mil professionals que participen en el congrés de cardiologia que durant el cap de setmana i fins dimecres es fa al recinte firal de la Gran Via. Gràcies al congrés, aquests dies l'ocupació hotelera ha vorejat el 100%, recorda el gremi d'hotelers de la ciutat.

Els hotels que han notat més la pèrdua de clients han estat els de les categories més baixes, d'una i dues estrelles. Si durant el juliol del 2008 els establiments d'una estrella van tenir un 80,61% d'ocupació, enguany s'han quedat al 74,57%. El juliol de l'any passat, els hotels de dues estrelles superaven el 88% d'ocupació, una xifra que el juliol del 2009 ha estat del 77,94%. En canvi, els hotels de cinc estrelles, incloent-hi els de cinc estrelles superiors, han tingut més clients que l'any passat. Aquest juliol van enregistrar el 69,91% d'ocupació i durant el mateix mes de l'any passat la xifra va ser del 67,83%.

Els nivells d'ocupació similars als de l'any passat s'expliquen, principalment, per la baixada dels preus, «que ha estat d'uns 18 euros de mitjana, cosa que representa un 15% de descompte respecte a les tarifes de l'any passat». Segons les dades de què disposa el gremi d'hotelers, el preu mitjà de les habitacions durant el mes de juliol ha estat de 93,24 euros.

Apartaments turístics

Els descomptes han estat més grans en el cas del lloguer d'apartaments turístics, explica Apartur. «Els preus per apartament han estat rebaixats entre un 20% i un 30%», afirma el vicepresident de l'entitat, Franc Granados. Hi afegeix que «aquesta baixada de preus no ha estat exclusiva dels mesos de juliol i l'agost, sinó que s'ha imposat durant tot l'any». Granados admet que, malgrat que l'ocupació ha estat més baixa que altres anys, «no ha estat tan dolenta com esperàvem». Opina, però, que «el que no s'hagi fet durant el juliol i l'agost serà difícil de recuperar durant els pròxims mesos». Discrepa, doncs, de Turisme de Barcelona, que assegura que «a la ciutat, la temporada comença per Setmana Santa i no acaba fins a la tardor. Això és un punt fort per a nosaltres».

Més turistes al setembre

Turisme de Barcelona recorda que la ciutat no només rep el turisme de sol i platja. «Hi ha hagut anys, com el 2007, que la ciutat va rebre més visitants al setembre que a l'agost».

En aquest sentit, l'entitat apunta que «al juliol i l'agost la ciutat acull més el turisme de vacances, però a la tardor hi ha el de reunions, que té un poder adquisitiu més alt».

Restaurants

La gent surt com abans però consumeix menys, asseguren el Gremi de Restauradors de Barcelona i la Federació Intercomarcal d'Hostaleria i Restauració. El president del Gremi de Restauradors, Gaietà Farràs, és prudent perquè recorda que encara no té les dades a les mans. «Tot i que estàvem molt preocupats per com aniria la temporada, calculem que el descens ha estat poc significatiu, entorn el 6%». Admet que el que ha estat fluix ha estat la facturació. És a dir, quan ara es va a sopar es mira el preu del plat i es tria conill en comptes de filet i es beu cervesa en comptes de vi perquè no es dispari la factura. Tanmateix, Farràs està «satisfet de com ha anat la temporada».

Els que no són tan optimistes són els de la Federació Intercomarcal d'Hostaleria i Restauració. El seu president, Enric Gené, apunta que el sector ja fa molt temps que treballa amb el personal imprescindible i els preus ajustats. Gené recorda que a causa de les previsions pessimistes, els restauradors han contractat menys personal de reforç durant l'estiu que en anys anteriors Pel que fa a la facturació, afirma que ha baixat un 20% de mitjana des del mes de gener. La federació està a l'expectativa de què passarà d'ara fins Nadal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.