El grup italià Investindustrial compra la meitat de Port Aventura a Criteria

Els dos socis garanteixen una inversió de 80 milions d'euros al parc en els pròxims quatre anys

L'acord suposa una reorganització societària de Port Aventura que s'escindirà en dues societats. L'accionariat de la primera el compondran, al 50%, Criteria i Investindustrial, i gestionarà el parc temàtic Port Aventura i el Caribe Aquàtic Park i mantindrà l'explotació dels hotels Port Aventura, Caribe Resort, Gold River i El Paso i el futur centre de convencions, previst d'obrir el mes vinent. Criteria Caixa Corp continuarà com a únic accionista de la segona empresa que es generarà en el procés d'escissió. En aquest sentit, mantindrà la propietat al cent per cent dels terrenys d'ús residencial i comercial, els tres camps de golf i el Beach Club. El grup Port Aventura tenia (el 30 del juny passat) un valor de mercat de 505 milions d'euros. El percentatge que representa l'operació no se sabrà fins que no es tanqui el procés de reestructuració de les empreses, previst a finals d'any.

Investindustrial, empresa d'origen en la família Bonomi, té experiència en el sector. Va ser accionista majoritari de Gardaland, primer parc temàtic que es va construir a Itàlia (Verona) i hi va contribuir en la millora de la rendibilitat amb inversions en noves atraccions, un hotel, un centre de convencions i un teatre.

Mercat estratègic

Investindustrial focalitza el negoci en operacions industrials i de capital al sud d'Europa i gestiona recursos valorats en 2.100 milions d'euros, amb presència en 14 companyies líders en els respectius sectors. Al febrer del 2008 va iniciar el quart programa d'inversions amb un fons de capital de risc, Investindustrial IV, de 1.000 milions d'euros. La família Bonomi va anunciar que el dedicaria a invertir en companyies del sud d'Europa, i considerava l'Estat espanyol com un mercat fonamental en l'estratègia de negoci. A l'Estat, Investindustrial forma part de l'accionariat de Panda Security (software informàtic), Applus (certificacions), Inaer (serveis d'helicòpters) o Svenson (tractaments capil·lars). En programes anteriors, ha format part de l'accionariat del grup editorial Recoletos, Lògic Control (informàtica) i Care (operador de residències per a la tercera edat). Entre altres inversions destaquen la presència de Ducati (automoció), Italmatch Chemicals (química) i AEB Group (bioquímica).

Recel dels sindicats

a.p

El sindicat majoritari al comitè d'empresa de Port Aventura, UGT, va rebre ahir amb recel la notícia. «A llarg termini suposarà que els beneficis de l'explotació de la zona residencial i comercial no es reinvertiran en la millora del parc, sinó que es quedaran a Criteria», va explicar el secretari general a Port Aventura, Paco López. El sindicat també va reclamar ahir a la direcció del parc que no es produeixin acomiadaments i que aclareixen els dubtes sobre com afectarà el canvi de socis a la plantilla.

Les administracions, per la seva banda, van celebrar l'operació. Tant l'alcalde de Salou, Pere Granados, com el de Vila-seca, Josep Poblet, van valorar positivament que Criteria es mantingui com a sòcia del parc i les millores que hi suposaran la injecció econòmica d'Investindustrial. El conseller d'Innovació i Empreses, Josep Huguet, va considerar que l'anunci «tranquil·litza» el sector.

De mà en mà

Criteria ha estat l'únic accionista de Port Aventura des del 2004. El grup forma part de la cartera de serveis que el grup inversor de «la Caixa» no cotitza a borsa. Des que va assumir la gestió, Port Aventura ha obtingut beneficis en cada exercici. El 2008 va tancar amb un resultat de 3,1 milions d'euros. Des de l'impuls del parc, l'accionariat ha estat en mans diverses. El primer accionista majoritari (1988-1993) va ser Gran Tibidabo (70%), societat presidida per l'empresari Javier de la Rosa. En aquest període la participació es completava amb Anheuser Busch (20%) i Profesa Barcelona (10%). El grup Tussauds (40%) va gestionar el segon període (1994-1997), quan Mobiliària Colonial («la Caixa») hi era amb un 30%, mentre que Profesa i Anheuser mantenien la participació. El 1998, la gestió va passar a mans d'Universal Studios Internacional (37%), amb presència del grup «la Caixa» (37%), entrada d'Abertis (6%) i la continuïtat d'Anheuser.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.