Vivers Massaneda vol continuar la línia de creixement potenciant el mercat exterior

Aquesta empresa de Santa Coloma ja exporta les seves plantes ornamentals als principals països europeus i al Líban

Vivers Massaneda és una de les empreses del sector més importants d'Europa, i en els últims anys ha potenciat les exportacions com a estratègia de futur i pel fet que la crisi, afirma el gerent, Manel Massaneda, afecta més l'Estat espanyol que altres llocs d'Europa. L'estratègia de futur és potenciar les exportacions, que en els darrers deu anys han passat de significar el 10% del mercat a esdevenir la meitat. L'empresa ofereix una amplíssima gamma de plantes ornamentals, que es poden comptar a centenars. A Santa Coloma, Vivers Massaneda té sempre prop de sis-centes mil plantes, ja que a mesura que es van venent es van reposant. Tot i això, amb les empreses germanes, que són independents però que dirigeixen membres de la família, s'arriba a una quantitat de fins a dos milions de plantes. Massaneda destaca que poden oferir «des d'un test de quart de litre fins a testos de 1.500 litres i 10 metres d'alçària».

Depenent de les modes

El mercat de les plantes ornamentals difereix molt d'altres tipus de negoci, ja que depèn molt de la moda de cada moment, i, com reconeix el gerent, «no et pots llançar amb una planta concreta perquè l'any següent potser te l'has de menjar».

La dificultat, també, és que una planta no es fa d'un dia per l'altre, i el procés de producció és llarg. «Per a la planta que menys triga, t'has d'esperar un any, i hi ha casos que poden arribar a vint anys», afirma Massaneda. És per aquest motiu que els vivers opten per la diversificació i produeixen centenars de plantes de tipus i mides diferents, ja que és molt difícil de planificar amb tants anys de vista. «Fins i tot fem plantes tropicals en hivernacles», assenyala.

Països molt diferents

Vivers Massaneda exporta principalment a França, Anglaterra, Itàlia, el Líban, Bèlgica i Alemanya. Massaneda explica que tots aquests mercats són singulars i que difereix bastant el que es demana o s'exigeix depenent del lloc. «El mercat alemany és molt bèstia, et demanen quantitats brutals de plantes, ja que allà els centres de jardineria venen molt i molt», afirma el gerent de l'empresa, que també opina que a Anglaterra el consum és molt més elevat que aquí. Tot i això, la devaluació de la lliura esterlina ha afectat aquest mercat.

Els principals clients de Vivers Massaneda són els centres de jardineria, i també obra pública. En l'obra privada, que també és important, és on s'ha notat més la crisi.

2 milions
de plantes
sempre en estoc és la quantitat de plantes que tenen Vivers Massaneda i les empreses familiars germanes. El procés de producció de gran part de les plantes comença a Cultius Brugat. Allà neixen les plantes, ja que s'hi fa l'esqueix. En el procés de creixement de la planta, es va canviant el test, i la planta cada vegada es posa en un test més gros. Aquest procés va acompanyat d'una bona tasca de rec i poda. A mesura que les plantes van creixent, es van venent i cada cop en queden menys. Per tant, entre els estocs hi ha moltes més plantes petites que no pas grosses.

Procés expansiu

L'embrió de Vivers Massaneda es va formar a Santa Coloma, a la seu actual, quan Miquel Massaneda, pare del gerent actual, va començar a produir plantes ornamentals plantades al camp i no en testos. Era a mitjan dècada dels setanta. El primer que es va produir van ser camèlies, però, aprofitant la bona aigua i el bon clima, «de mica en mica» es va anar ampliant la gamma. El projecte va funcionar i l'any 1988 es va fer el Centre de Jardineria de Sils, on, a part de dedicar-se a la venda al públic, també s'hi fan plantes de gran port. El 1989 es va fundar un centre a Cerdanyola del Vallès per potenciar les vendes a l'àrea metropolitana, i el 1996 van crear MyC5, una empresa dedicada al subministrament de materials per a centres de jardineria i vivers. Dos anys més tard van fer Cultius Brugat, que és un viver de reproducció on actualment neixen bona part de les plantes de l'empresa. Finalment, el 2006 es va crear a Toledo Viveros y Cultivos del Centro, per ampliar mercat al centre de l'Estat.

Aigua des del 1200

Una empresa de vivers que té permanentment unes sis-centes mil plantes a les instal·lacions de Santa Coloma de Farners necessita una disponibilitat d'aigua important. La família Massaneda, propietària d'aquestes terres des de fa segles, té un document del segle XIII que li atorga drets per usar aigua de la riera. En el que no hi valen els drets és en les inclemències meteorològiques, i les pedregades i les gelades són un perill per a l'empresa que ja les ha tastat. Massaneda lamenta que les companyies asseguradores no ho cobreixen gaire bé.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.