La col·laboració entre administracions locals i empreses, clau contra la crisi

Més d'una trentena d'ajuntaments, patronals i sindicats debaten solucions en una jornada a Terrassa

«El pensament ha de ser global i l'acció, local.» El president de la Diputació de Barcelona, Antoni Fogué, es va fer seva una reflexió de la Cimera de la Terra de Rio, del 1992, per definir la importància de la intervenció dels ajuntaments a l'hora de combatre una crisi que supera totes les fronteres. «Som l'administració més propera a les persones i no podem permetre que hi hagi fractura social», va afegir l'alcalde de Terrassa, Pere Navarro, amfitrió d'una jornada, la celebrada ahir al Vapor Universitari de la localitat, que va servir perquè representants d'una trentena de consistoris de la demarcació; dels sindicats UGT i CCOO; i de la patronal CECOT, de la Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa, i de Caixa Terrassa, compartissin experiències i arribessin a conclusions comunes per redreçar la situació econòmica.

La trobada va deixar més d'un motiu per l'optimisme –malgrat que es va reconèixer que, en més d'un municipi, l'índex d'atur ja s'acosta al 20%–, començant pel discurs del convidat estrella de la matinal, el conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells: «En un any, el món ha evitat que la recessió es converteixi en recessió, i això és gràcies a les administracions», va destacar, tot fent incís que «la capacitat per sobreposar-se als canvis és el que fa de Catalunya un lloc on de cada llavor en surti una empresa i un empresari».

Després de l'exposició inicial de les autoritats, els assistents van participar en una ponència del conseller delegat de la consultoria LCT Project, Xavier Marcet, que arran d'un estudi de les mesures aplicades a 19 ajuntaments, va posar de relleu diverses conclusions: «Els Ajuntaments han de funcionar com una empresa, perquè són una organització i així es guanyen el respecte de les empreses a les quals han d'influir per prosperar.»

Les reflexions que van sorgir de les dues taules rodones posteriors també van circular en la mateixa direcció, i la majoria dels participants van coincidir a l'hora de considerar que tots els agents econòmics han de col·laborar entre ells, fins al punt de canviar el model productiu. En aquest sentit, es considera clau que la detecció de talents i la recerca de nous camps d'innovació sigui comuna entre els àmbits públic i privat, així com que la formació vagi encaminada a cobrir alguns perfils laborals que, encara que sembli estrany, actualment no tenen cobertes algunes empreses.

Menys ingressos a la Diputació

Antoni Fogué va reconèixer que la Diputació de Barcelona tindrà «entre un 15 i un 20% menys d'ingressos» amb vista a l'any que ve, la qual cosa l'obligarà a extremar l'optimització dels recursos: «És un fet que no és gens habitual, però nosaltres intentarem mantenir i potenciar l'ajut als municipis per garantir l'activitat econòmica. Ho aconseguirem fent un pla de contenció en altres àmbits», va expressar el president de l'ens, tot recordant que els ajuntaments també hauran d'afrontar un grau de dificultat semblant: «A un sistema de finançament local obsolet des de fa més de 20 anys s'hi ha afegit la crisi, i nosaltres prioritzem que es pugui continuar donant respostes.»

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.