La FOEG i Pimec superen antigues rivalitats i crearan una única patronal a la demarcació

La setmana vinent ja es crea la comissió mixta per concretar com es farà i la previsió és presentar-la abans de final d'any

L'anunci es va fer ahir en el marc d'una roda de premsa per presentar els resultats de les 25 edicions del màster en direcció i gestió d'empreses de la UdG. La decisió no ha agafat gaire per sorpresa el món empresarial, tenint en compte que aquest estiu ja es va fer públic que Pimec Catalunya i Foment del Treball es volien unificar. Ja fa anys que es parla de la unificació de patronals i hi ha hagut intents que han estat a punt de convertir-se en realitat, però fins ara no s'ha produït cap resultat. En aquest cas, ja hi ha un document base fet en l'àmbit català i un acord marc. I la creació a les comarques gironines d'una única patronal representativa de tot el sector ja es dóna per segura, tot i que de moment la fórmula que se seguirà es desconeix.

Unió per ser més forts

Pimec Girona depèn de Pimec Catalunya, mentre que la FOEG és una patronal creada a Girona el 1987, representada actualment a les organitzacions empresarials CEOE, Confederació Espanyola de la Petita i Mitjana Empresa (Cepime) i Foment del Treball. «Les dues patronals busquen la unió per enfortir-se», va indicar el president de Pimec Girona, Inaki Frade.

El calendari de la unificació es desconeix, tot i que la previsió és que es faci efectiva «a curt termini». «Podríem menjar junts els torrons», va pronosticar el vicepresident de la FOEG, David Hugas.

El comitè de la FOEG ja ha autoritzat la unificació i a Pimec també s'ha acordat, però queden per definir els detalls. En principi tot indica que es conservaran les seus de cada organisme. FOEG preveu una única presidència, un apartat que encara no ha definit del tot Pimec. Segons ha pogut saber aquest diari, però, es busca una persona de consens, representativa en el teixit empresarial gironí i que actualment no ocupi un càrrec a primera fila de cap patronal. De noms sobre la taula ja n'hi ha però no s'ha pres cap decisió.

El procés de negociació comença la setmana que ve. Dimarts es crearà una comissió conjunta que suposarà el tret de sortida cap a la nova patronal. La crisi dóna més arguments que mai a la decisió d'unir-se. «Amb una sola patronal hi haurà una única veu representativa del sector; la unió fa la força», va destacar Frade.

Les dues patronals van destacar la necessitat d'ajudar tant com es pugui el sector per superar la crisi actual.

Suport a un màster que ha format 500 directius

Pimec Girona i la FOEG van oferir ahir tot el suport al màster en direcció i gestió d'empreses de la UdG, que en 25 edicions ja ha format més de 500 professionals, que actualment ocupen càrrecs directius i executius en empreses de tots els sectors. Els estudiants de la 26a promoció començaran la formació a principi d'octubre i en aquest cas ho faran al Parc Científic i Tecnològic, mentre que fins ara les classes s'impartien a la Politècnica. L'acte conjunt, amb assistència de les dues patronals, es va posar com a exemple de «la unió» de patronals.

Serveis a les empreses

Les dues patronals ofereixen un gran nombre de serveis als seus associats, entre els quals hi ha fer d'interlocutores davant l'administració, donar suport a les iniciatives empresarials, informació sobre reglamentació laboral, fiscal i tributària, assessorament, estudis de millora de productivitat i formació. La FOEG acull les federacions, agrupacions, associacions, gremis, unions i col·legis de les comarques gironines que tenen com a finalitat la defensa de la iniciativa privada i la lliure economia de mercat. Pimec representa les micro, petites i mitjanes empreses. Un dels darrers serveis que va posar en marxa Pimec Girona va ser la creació d'una oficina de resolució de problemes amb les entitats financeres. Aquest és un dels problemes que més preocupen les dues patronals, segons han manifestat moltes vegades.

Antagonisme històric

Les divergències i l'antagonisme entre les dues patronals s'han posat de manifest al llarg dels anys. D'intents de fusió n'hi ha hagut diverses vegades però no s'han materialitzat mai fins ara, ja que la FOEG i Pimec no havien aconseguit superar mai el seu tradicional antagonisme. Dels intents d'unió s'ha passat a la rivalitat i a la inversa, tal com si fossin períodes cíclics. Tots aquests intents de fusió sempre han anat a remolc de les negociacions que s'han dut a terme en l'àmbit català entre Foment del Treball (de la qual forma part la FOEG) i Pimec Catalunya. Quan a Barcelona es parlava de fusió, el projecte també es traslladava a les comarques gironines. De reunions i discussions n'hi ha hagut un munt, però sempre s'ha acabat topant amb les reticències dels uns i els altres a cedir representativitat i quota de poder. Per la seva part, la FOEG sempre s'havia postulat com l'única patronal gironina independent. En canvi, Pimec destacava la importància d'estar sota el paraigua d'una entitat d'àmbit català. Finalment, es va arribar a un punt en què es considerava compatible l'existència dels dos organismes i cal dir que, els darrers anys, les relacions entre els uns i els altres s'han suavitzat fins a arribar a punts de comunió i projectes comuns. El fet que Pimec Catalunya i Foment del Treball ja hagin arribat a un acord per fusionar-se ha desencallat la situació a les comarques gironines. Era una decisió esperada, però potser no tan ràpida com finalment ha estat.

Una unió esperada i celebrada

Una unió esperada i celebrada

«Era un fet anunciat i irreversible»

La Federació d'Hostaleria de les comarques de Girona està associada a les dues entitats i el seu president, Antoni Escudero, considera que la unificació era un fet anunciat, necessari i irreversible: «Les dues patronals eren importants però actualment ha canviat la situació econòmica i no tenia massa sentit aquesta dualitat.»

«Amb la unió es tindrà més força»

La presidenta del Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària (API) de Girona, Marta Madrenas, remarca que «amb la unió sempre es té més força» i ho veu molt positiu. «Si les dues patronals actuen a partir d'ara de manera unida i a la una tindran més poder i més força i això beneficiarà al sector empresarial», manté Madrenas.

«Facilitarà la representativitat»

El conseller delegat de Comexi Group, Manel Xifra, valora com a «molt bona notícia» l'anunci que han fet les patronals Pimec Girona i la FOEG. Manté que una única patronal «facilitarà la representativitat del sector» i recorda que «fa molt de temps que es demanava». «La unitat d'acció és molt important», destaca el conseller delegat de Comexi Group.

«En aquests moments hem d'anar junts»

«És un gran encert crear una sola patronal i forta», opina el president de la Cambra de Comerç de Girona i un dels fundadors de la FOEG, Domènec Espadalé. Al seu parer, cal que els empresaris gironins vagin junts en moments de dificultats com l'actual i creu que cal felicitar-se per la decisió que han pres les dues entitats.

«Espero que en surti una gran patronal»

El gerent de Cafès Cornellà, Pere Cornellà, valora de manera molt positiva la creació d'una única patronal a la demarcació que representi tot el sector. «Sóc soci de les dues i molt representat a Pimec», destaca. Cornellà espera que «hi hagi prou generositat de les dues parts» perquè en surti «una gran patronal, moderna i harmònica».

«Em plantejaré fer-me soci»

El director general de Metalquimia, Josep Lagares, considera una «notícia excel·lent» la creació d'una única patronal a les comarques gironines que representi tot el sector empresarial. Afirma que no estava associat a cap de les dues patronals, precisament per aquesta divisió. Diu que quan la iniciativa vagi endavant, es plantejarà associar-se al nou organisme que es creï.

«No era lògic tenir dues patronals a la demarcació»

El conseller delegat de l'empresa Grober, Lluís Carbonell, afirma que no era lògic que a les comarques gironines hi haguessin dues patronals. «La unificació només pot aportar coses positives, sempre que s'estableixin unes bases d'ètica i professionalitat com a sistema de funcionament», va manifestar Carbonell. No obstant això, remarca que la nova patronal que en resultarà tindrà força si es comporta com a una. «Teníem fins ara dues estructures similars i està clar que amb una ja en fem prou si s'afronten com cal els reptes actuals», va acabar dient.

«Que serveixi per desencallar convenis»

Així com la seva homòloga de l'UGT, el secretari general de CCOO a les comarques gironines, Bartomeu Compte, sosté que hi havia bones relacions amb la patronal i que l'important és tenir interlocutors: «Esperem que serveixi per desbloquejar negociacions de convenis col·lectius i sigui una etapa d'entesa i diàleg.»

«El món camina cap a les unions»

El president i conseller delegat del grup Miquel Alimentació, Ramon Miquel, ho veu molt positiu per les comarques gironines. «El món camina cap a les unions, això es percep a Europa i al'Estat espanyol», destaca. Ramon Miquel pensa que «sempre que sigui a fi de bé» aquestes unions són positives, i més en un context com l'actual.

«Així podrem tenir un sol interlocutor»

La secretària general de la UGT a les comarques gironines, Dolors Bassa, també pensa que comportarà una millora, ja que d'aquesta manera els sindicats podran tenir un sol interlocutor. «Fins ara no hi hagut cap problema de comunicació amb totes dues patronals, però em sembla fantàstic que n'hi hagi una. En els últims temps ja es veia que estaven més units», afirma.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.