L'absentisme cau un 30% quan l'empresa ajuda a conciliar la vida personal i la laboral

Les mesures que s'apliquen menys són els permisos de maternitat i de paternitat més enllà de la llei

L'estudi s'ha fet sobre un total de 600 empreses catalanes (500 grans empreses i 100 petites i mitjanes empreses). Una de les principals conclusions que s'extreu és que el 54% de les 500 grans empreses i el 47% de les pimes analitzades tenen polítiques per facilitar la conciliació entre la vida personal i la laboral. En aquest sentit, les empreses que han optat per fer canvis en l'organització del temps de treball han fet reduir la taxa d'absentisme fins a un 30%.

Les polítiques de flexibilitat també s'analitzen en l'estudi. La mesura més aplicada per les grans empreses és la de vacances flexibles (64%), seguida per l'excedència per tenir cura d'un familiar (37%), l'horari flexible (31%) i la possibilitat de tenir mig dia lliure recuperable durant la resta de la setmana (21%), entre d'altres.

Vacances flexibles

Pel que fa a les petites i mitjanes empreses, la més aplicada també és la de vacances flexibles (68%), seguida per l'horari flexible (42%), excedència per tenir cura d'un familiar (36%), i la possibilitat de gaudir de mig dia lliure recuperable durant la resta de la setmana (28%), entre d'altres. Així mateix, l'estudi també analitza els permisos per maternitat o paternitat i les polítiques de substitució. En aquest sentit, la mesura més recurrent per totes les empreses és la de mantenir avantatges laborals després d'un permís (reduccions de jornada, flexibilitat horària i excedències voluntàries, entre d'altres). En concret, en fan ús el 75% de les pimes i el 72% de les grans empreses. Les mesures que menys s'apliquen són els permisos de maternitat i paternitat més enllà de la llei.

L'estudi assenyala que el 36% de la mostra actua prenent la iniciativa i promovent d'una manera activa que el personal acabi la feina dins l'horari previst. D'altra banda, un 62% de les empreses diu que té una predisposició per part de la direcció a facilitar la conciliació de la vida personal amb la laboral de les persones treballadores.

La temporalitat, un llast

La influència de la temporalitat no beneficia les polítiques conciliadores de la vida personal i laboral i suposa un llast per a l'aplicació de mesures com ara un horari laboral flexible, mig dia lliure a canvi d'allargar la jornada la resta de la setmana, permís per maternitat superior a l'establert per la llei o un pla de jubilació. Segons l'estudi dut a terme per la Generalitat,a les empreses grans hi ha un major grau de temporalitat que a les pimes. Un 15% de les empreses compta amb més del 20% de personal empleat amb contractes temporals, en comparació amb el 5% de les pimes, que representen el 76% del total de les empreses. Així mateix, hi ha menor percentatge de grans empreses amb una temporalitat inferior al 10%, comparat amb les pimes.

La dona és conciliadora

A les empreses grans i a les pimes es detecta que quan més elevat és el tant per cent de dones en la plantilla, més mesures de conciliació s'hi apliquen. Això s'explica perquè són les que majoritàriament s'acullen a les mesures de conciliació, per exemple, el permís de maternitat, l'horari flexible i la jornada reduïda. No obstant això, les dones a l'empresa es converteixen en agent de canvi i incideixen en la cultura empresarial flexibilitzant-la. Les dades sobre el percentatge de dones en plantilla mostren que hi ha més empreses amb majoria de dones (més d'un 75% de la plantilla) a les pimes que a les grans empreses. La llei per a la igualtat efectiva de dones i homes ha multiplicat per vint la petició de permisos per paternitat.

Important cost econòmic

ò. pinilla

La dificultat per contractar personal clau (50%), és un problema molt important, actualment, a les 600 empreses catalanes analitzades pel Departament de Treball, tant a les grans empreses com a les pimes. L'absentisme (41%) suposa un cost econòmic clar per a l'empresa. A part d'altres causes, com són la malaltia o els accidents, l'absentisme és en gran manera un reflex de la falta de conciliació. Segons l'estudi, la poca iniciativa del personal (30%) i la falta de compromís del personal (27%) és un dels altres grans problemes a les empreses grans i a les pimes. La dificultat per conciliar treball, vida personal i familiar (26%) és una de les dificultats que té l'empresa amb el personal, així com la resistència a la mobilitat geogràfica (20%) i les baixes per estrès (7%).

Els talents marxen

L'estudi Experiències en organització del temps de treball a les empreses de Catalunya tracta sobre els problemes més freqüents als quals han de fer front les empreses catalanes. La pèrdua de talent i la capacitat per retenir-lo és el principal obstacle amb què es troben les empreses analitzades. Un 22% de les grans empreses i un 28% de les pimes tenen dificultats per atraure i retenir alguns perfils professionals. El salari emocional és una estratègia clau utilitzada per evitar la pèrdua de talent, sobretot en les pimes. Aquest salari emocional es calcula segons les condicions laborals que s'ofereixen, i es dóna una gran importància a les possibilitats de compatibilitzar el temps de treball amb la vida personal. L'estudi confirma que el salari emocional és un element clau per atraure i retenir talent a les empreses catalanes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.