Prohibiran la pesca d'anxoves d'una mida inferior als 10,5 centímetres per garantir-ne la reproducció

La Generalitat aplicarà aquesta mesura a partir de l'1 de gener de l'any que ve

La Generalitat va plantejar aquest pla al govern espanyol perquè es portés a terme a nivell estatal, però va ser rebutjat. Joaquim Llena va ressaltar que el govern català «ha de vetllar per la sostenibilitat, i amb aquesta mesura s'incrementarà la talla mínima dels peixos». A la negativa d'aplicar-la a nivell estatal es referia el director general de Pesca, Martí Sans: «Les raons eren diverses i no les compartíem, però les havíem d'acceptar». No obstant això, segons Sans, la Generalitat ha buscat la fórmula (una normativa comercial) per aplicar-la, de comú acord amb el sector. La intenció és introduir el mateix criteri amb altres espècies.

Al litoral català es pesquen 200.000 tones d'anxoves l'any, un 10% per sota la mitjana de la darrera dècada. Segons Llena, no es tracta d'«una situació apurada de recursos», sinó que la sardina ha pujat de preu i molts pescadors en restringeixen la captura.

Nova fàbrica d'Anxoves de l'Escala

El conseller Joaquim Llena va inaugurar ahir les noves instal·lacions de l'empresa Anxoves de l'Escala, que han suposat una inversió de tres milions d'euros. Aquest projecte ha permès doblar la superfície de la fàbrica –que ara és de 3.000 m²–, incorporant-hi la tecnologia més avançada, que permetrà fer un salt qualitatiu i quantitatiu en la producció. L'ampliació suposarà potenciar la internacionalització de l'empresa, la qual s'ha marcat com a objectiu consolidar mercats en què fins ara s'havien fet vendes puntuals, com ara els de França, Itàlia, Suècia, el Japó i Austràlia. Fundada als anys 40, Anxoves de l'Escala SA té una plantilla de 40 treballadors, dels quals el 90% són dones. L'any 2003, la societat Anpora Patrimonio SL, propietat d'Antonio Portabella, va adquirir el 75% de l'empresa. El 25% restant es reparteix entre Enric Fanlo (15%), que n'és el director general, i Jonàs Mallart (10%).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.