Lear diu que fa cinc anys que té pèrdues a Roquetes i s'endurà la producció a Hongria

Els sindicats exigeixen alternatives al tancament de la planta i demanen la implicació del govern per evitar-lo

«Malgrat que els treballadors de Lear a Roquetes han mostrat sempre una disposició adequada a col·laborar en tot moment i situació, els costos laborals impossibiliten l'assignació de noves comandes a la planta», exposa la multinacional en una nota de premsa feta pública després de comunicar la seua decisió al comitè d'empresa. Actualment, els treballadors de Roquetes fabriquen el cablejat per a dos models de vehicle de la marca Saab, el 95, que es deixarà de produir al febrer, i el 93, que la multinacional ha decidit traslladar a Hongria. «Estem al davant d'una deslocalització, encara que l'empresa no ho vulgui admetre», va manifestar Vicenta Lliveria, delegada sindical de la UGT. «La poca producció que queda a Roquetes, se la volen endur a Hongria», va denunciar Soledad Roca, delegada sindical de CCOO. Els tres sindicats amb representació al comitè d'empresa (la UGT, CCOO i la USOC) faran avui una roda de premsa conjunta per explicar la seva posició i manifestar el seu rebuig al tancament de la planta. «Els treballadors ens han dit clarament que volen feina i això és el que reclamaren en les negociacions», va assenyalar Roca. En aquest sentit, es proposarà que es trasllade part de la producció que Lear té a Valls a la planta de Roquetes. «Si a Valls es va poder canviar el tipus de producte que es fabricava, també es pot fer aquí», va dir Lliveria. Per evitar la pèrdua de teixit industrial a les Terres de l'Ebre, els sindicats reclamen la implicació del govern. I tot i que encara no estan concretades, hi haurà mobilitzacions contra el tancament de Lear.

Mora reclama al govern que ature el tancament

El president de la Cambra de Comerç de Tortosa, José Luis Mora, va qualificar ahir de «nefast» el tancament de la planta de Lear a Roquetes. «Lear representa molt més per a les Terres de l'Ebre que la Seat o la Nissan per a altres indrets del país», va dir Mora, que exigeix al govern que adopte les mateixes mesures que ha pres a l'àrea metropolitana per evitar els tancaments de Seat i Nissan. «Si el president de la Generalitat va anar al Japó per defensar uns llocs de treball, ara que faci el mateix per impedir que més de cinc-centes persones es queden sense feina, o és que la gent del sud de Catalunya juguem a una lliga de menys categoria?», va preguntar-se el president de la Cambra de Comerç de Tortosa. Mora també demana que es posen sobre la taula els diners necessaris per a la industrialització i el futur de les Terres de l'Ebre. Per la seua banda, el president de CiU, Artur Mas, en declaracions a ACN, va demanar al govern que s'enfronte al problema de Lear i «deixi de contemplar les musaranyes».

«500 famílies al pacte de la fam»

Els treballadors de Lear van enganxar ahir pancartes a la porta de la fàbrica per expressar el seu rebuig al tancament de la planta. «500 famílies al pacte de la fam» o «On està Montilla? Mentre Barcelona creix les Terres de l'Ebre es moren, volem el mateix que la Seat, que això també és Catalunya», són alguns dels lemes que van escriure els treballadors, que majoritàriament sortien indignats de l'assemblea en què el comitè d'empresa els va comunicar la fatídica notícia. «Ens sentim enganyats, teníem feina per a un parell d'anys però han decidit emportar-se-la a Hongria», va explicar Maria José Estorach, que fa trenta-un anys que treballa a la fàbrica. «Veig el futur molt negre», va afegir. Blai Cots fa vint-i-cinc anys que treballa a la fàbrica i es pronunciava en el mateix sentit: «Hem començat a fabricar els prototips per al cablejat d'un vehicle que s'acabarà fent a un altre país.» La plantilla de Lear ja està afectada per un ERO temporal de 120 dies que s'acaba el 31 de desembre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.