la contra

Un xec per comprar temps

Comença a Rubí un projecte que pretén ajudar els comerciants a conciliar la vida laboral i la familiar

UNA PROVA PILOT. La Diputació de Barcelona té previst fer extensiva aquesta iniciativa a altres municipis si té èxit a Rubí fins a la data prevista, el 28 de febrer. La regidoria de Comerç i la Diputació es faran càrrec a parts iguals dels 8.000 euros que configuren el pressupost.

L'ofici de comerciant és un dels més esclaus que hi ha quant a l'acompliment dels horaris. Els comerciants han d'obrir i tancar quan toca, amb poc o nul marge per a altres ocupacions, encara que aquestes formin part de la vessant més humana o familiar dels individus. Portar un parent al metge, fer gestions al banc, anar a la perruqueria o, simplement, tirar endavant una casa en condicions són responsabilitats que es compliquen si la botiga, bar, restaurant o empresa d'atenció al públic no disposa de personal suficient, cosa que sol passar si el negoci és qüestió de pares, fills, germans i poca cosa més. Per aquest motiu, la Diputació de Barcelona i la regidoria de Comerç de Rubí, tot just aquesta setmana, han engegat una iniciativa que té com a objectiu poder donar un cop de mà a tot aquest sector de població, a partir del lliurament d'uns xecs que es poden bescanviar per serveis i gestions a la carta.

La Federació d'Associacions de Comerciants de Rubí (FACR) tindrà un paper cabdal en el procés, ja que els responsables dels comerços interessats s'hi hauran de dirigir per sol·licitar els xecs. En total, hi haurà un màxim de sis xecs Servei Comerç per establiment, i el valor de cadascun dependrà de si aquests estan associats o no. Els primers disposaran de xecs de vuit euros i els segons, als quals tampoc no s'ha volgut deixar de racó, de quatre. «A la vegada estem promovent l'associacionisme», va destacar durant la presentació de la iniciativa el president delegat de l'àrea de Comerç de la Diputació, Xavier Florensa, que també va recordar el lema del projecte: «Treballa al comerç i concilia. Et regalem temps per a tu.»

L'única condició per sol·licitar els serveis és que aquests es desenvolupin durant l'horari comercial de l'establiment, i és aquí on la FACR torna a assumir protagonisme. La federació serà qui controlarà que la gestió realment hagi permès conciliar la vida laboral i la personal durant el temps de feina, i que també s'hagi seguit l'altra normativa important a acomplir: cada xec només es podrà fer servir per un sol servei –no es podran acumular–, i els usuaris hauran de pagar la diferència entre el valor del descompte i el cost total de la tasca sol·licitada i desenvolupada.

De moment, hi ha quatre empreses adherides al programa Xec Servei Comerç Rubí, que són les úniques homologades a les quals es pot sol·licitar una gestió. Són Llar Serveis, Assessoria Alarcón, Tintoreries Centresec i Bon@ Neteja. Tot i això, ja n'hi ha «dues o tres més», en paraules de la tinenta d'alcaldia de Comerç, Arés Tubau, interessades a incorporar-se en el futur, «una perruqueria i un centre de massatges». «La voluntat és que el ventall de serveis acabi sent molt més ampli», va afegir Florensa, que considera que tot plegat «és una provat pilot que permetrà veure quines són realment les necessitats». Sobre l'acotació en el temps –els xecs s'han de fer servir abans del 28 de febrer–, Arés va argumentar que «és per evitar que acabin dins d'un calaix».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.