Les estacions d'esquí gironines han invertit tretze milions en pistes i millora de serveis

Es preveu que les instal·lacions estrenin la temporada a finals de novembre o a principi de desembre

La Molina.

La Molina ha fet un pla d'inversió de 6,4 milions i ha substituït l'antic telecabina de Cap de Comella per un telecadira de sis places desembragable. L'objectiu és que el nou telecadira gestioni més àgilment el servei i eviti les cues, i que pugui transportar 2.700 persones cada hora. L'estació també ha obert una altra pista vermella, anomenada Sitjà, amb 675 metres de llargada i situada a la zona del Roc Blanc. L'ampliació fa que l'estació disposi de 53 pistes i 61 quilòmetres de circuïts marcats. Pel que fa a la neu artificial, també s'ha ampliat la capacitat dels sistemes productors.

La Masella

. En aquesta estació s'ha començat a aplicar un pla de dos anys dotat amb 10 milions. Aquest any ha ampliat el domini esquiable amb cinc pistes més i tres variants que han permès afegir quatre quilòmetres als circuïts marcats, que en total fan 72 quilòmetres. També s'ha iniciat la consolidació de la zona de la Pia com a accés principal, amb telecadira nou (de sis places, anomenat Pia Express) i la zona de serveis.

Vallter 2000.

Ha fet una inversió d'un milió en millores i ampliació de pistes: Morens I, Morens II i Xemeneies. També s'ha creat una pista d'enllaç per accedir a la pista de l'estadi des de Morens. Unes altres novetats són l'adquisició de pista de tubby indoor, que també es pot fer servir a l'estiu. I s'ha doblat el nombre d'aspersors de neu a les instal·lacions, entre altres millores.

La Vall de Núria.

S'han invertit 170.459 euros. S'ha construït un border cross de 340 metres de llargada amb peralts i salts. També s'ha ampliat l'Snow Park, amb 250 metres més de llargada i elements de salt i equilibri nous, i també s'ha consolidat el circuit de raquetes al voltant del Santuari, que en campanyes anteriors era temporal.

L'estació d'esquí ha incorporat canons de neu d'alta pressió per produir neu a la pista de Funicular, i ha millorat diversos traçats de les pistes dels trineus.

Guils Fontanera.

Ha asfaltat l'aparcament i, amb 100.000 euros del govern, ha fet arribar l'electricitat a la zona de Fontanera. Això obre un altre potencial, amb la possibilitat tècnica d'instal·lar canons de neu i ampliar l'oferta de serveis de la zona del restaurant. En aquesta estació hi ha una àrea esquiable de 45 quilòmetres per a esquí de fons, i dotze quilòmetres de circuït amb raquetes.

Les dades de les inversions, facilitades per les mateixes estacions i pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona, són el resultat d'un balanç molt positiu de la temporada passada. Ski Girona, on hi ha representades les cinc estacions d'esquí, continuarà fent promoció, amb el suport del Patronat, segons van destacar els seus responsables.

828.304
esquiadors.
L'hivern passat es van comptabilitzar 828.304 esquiadors a les estacions d'esquí de les comarques gironines, mentre que l'hivern anterior havien estat 692.252, unes xifres que suposen un increment aproximat del 19%. A la Molina es van comptabilitzar 296.000 esquiadors; a la Masella, 408.416; a la Vall de Núria, 40.604; a Vallter 2000, 77.000, i a Guils Fontanera, 6.284, segons dades facilitades per Ski Girona. El clima favorable a les estacions d'esquí va fer possible allargar molt la temporada, i algunes estacions no van tancar fins a principi de maig. El temps va afavorir l'afluència de visitants a les estacions d'esquí, i, després de dues temporades amb escassesa, l'any passat es van tornar a tenir gruixos de neu considerables a les estacions. Les estacions d'esquí es mostren molt satisfetes de com va anar la temporada passada, tant en nombre d'esquiadors com de visitants.
200,6
quilòmetres d'àrea esquiable.
Les estacions d'esquí de les comarques gironines tenien la temporada passada 200,6 km d'àrea esquiable. Del total, 60 corresponien a la Molina; 68, a la Masella; 7,6, a la Vall de Núria; 20, a Vallter, i 45, a Guils Fontanera. Les primeres quatre estacions són d'esquí alpí, mentre que Guils Fontanera és d'esquí nòrdic. La suma de pistes a les estacions la temporada 2008/2009 era de 134, de les quals 52 corresponien a la Molina; 57, a la Masella; 11, a la Vall de Núria, i 14, a Vallter. Pel que fa al nombre de remuntadors, n'hi havia 48 (16 a la Molina, 16 més a la Masella, 5 a la Vall de Núria i 11 a Vallter 2000), i respecte als esquiadors per hora, se'n van comptabilitzar un total de 49.420 (25.500 a la Molina, 12.160 a la Masella, 4.560 a la Vall de Núria i 7.200 a Vallter). El nombre de canons era de 1.020 (440 a la Molina, 418 a la Masella, 85 a la Vall de Núria i 77 a Vallter).
75,6
quilòmetres amb neu artificial.
A les comarques gironines hi havia la temporada passada 75,6 quilòmetres de pistes amb neu artificial. Les temporades que no hi ha hagut prou neu, les estacions s'han hagut de nodrir amb neu artificial per poder mantenir obertes les instal·lacions. Si la neu natural i el clima són adequats, la temporada es pot allargar més. Albert Solà, representant de les estacions gironines a l'Associació Catalana d'Estacions de Muntanya (ACEM) al Patronat de Turisme Costa Brava Girona, destaca la importància de l'apartat de la neu artificial (es comença a activar a partir del novembre, si les temperatures ho permeten) per no haver de dependre tant de la natural. Segons va informar, es calcula que aquest hivern ja es disposa d'uns vuitanta quilòmetres de pistes amb neu artificial i d'uns 1.100 canons.

La situació a les estacions lleidatanes

Al Pirineu lleidatà, l'estació de Boí-Taüll torna a ser la gran incògnita de la temporada per les dificultats econòmiques del propietari, el grup immobiliari Nozar, ara per ara en situació de concurs de creditors i amb l'estació com un dels avals en cas que no pugui afrontar els deutes. Però igual que l'any passat, aquesta situació no impedirà que l'estació obri les portes a partir del pont de la Puríssima o, si la neu ho permet, abans. De fet, l'estació de Boí-Taüll ha fet inversions i estrenarà un telecadira a la zona de Snowpark. A l'altra costat del túnel de Vielha, a la Val d'Aran, l'estació de Vaquèira obre amb uns quants retocs. Al Pallars, l'estació d'Espot ha ampliat el llac on s'emmagatzema l'aigua, i s'han fet millores a les instal·lacions de producció den neu existents, per tal que puguin treballar durant tota la temporada. També s'han instal·lat quatre canons més a la pista de l'Obaga. A Port-Ainé els esquiadors trobaran un edifici de taquilles nou a la cota 2.000, amb serveis i un parc infantil. també s'ha ampliat l'emmagatzematge d'aigua per a la producció de neu artificial, i també s'estrenen senyalització de pistes i paravents. L'estació de Tavascan obrirà amb l'estrena de la variant de Quanca, que millora substancialment l'accés a l'estació, elimina revolts perillosos i millora el traçat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.