Més de 20.300 operacions de compra de vehicles es van acollir al pla 2000E, a Catalunya

La Generalitat garanteix que mantindrà els ajuts fins a finals d'any

El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, va garantir diumenge que les ajudes de la Generalitat a la venda de vehicles es mantindran fins a final d'any, i va afegir que s'estudiarà si s'apliquen o no més ajuts durant l'any 2010, però que això serà en funció de l'evolució de la demanda. Huguet va assegurar que ara és «prematur» parlar de quin tipus d'ajut es podria aplicar a partir de l'any que ve i va advertir que els ajuts «no poden ser eterns», i espera que la demanda es pugui estabilitzar a partir de la primavera de l'any que ve. Segons l'Asociación Nacional de Venedores de Vehículos a Motor (Ganvam), prop de 460 agents de vendes catalans, entre concessionaris i compravendes de Catalunya, s'han beneficiat del pla 2000E. La patronal dels venedors assegura que el volum de transaccions representa l'11,4% del total d'operacions de compravenda realitzades a tot l'Estat espanyol. Pel que fa a l'Estat, es van acollir al pla un total de 176.798 operacions, de les quals el 91,1% van correspondre a vehicles nous i el 8,9 restants, als d'ocasió.

El pla 2000E ha facilitat que, del total de vehicles per al desballestament, a l'empara dels incentius un 48,9% s'ha concentrat en vehicles de més de 15 anys d'antiguitat, segons dades del sector automobilístic. La resta de vehicles destinats a desballestar s'ha fixat en un 27,9% dels casos en cotxes entre 12 i 15 anys d'antiguitat, mentre que l'altre 23,2%, a vehicles de menys de 12 anys. El nombre total de vehicles retirats de circulació és parell al de les 200.000 operacions que en aquesta primera fase s'han arbitrat pel pla 2000E, ja que cada operació s'ha de realitzar obligatòriament amb el compromís de retirar el cotxe vell.

Ajuts fins a 2.000 euros

El govern va posar en marxa el mes de juny passat l'Autocat, el pla català d'ajuts directes a la compra d'un vehicle nou, amb un pressupost de 31,5 milions i que complementava l'estatal en ampliar el finançament a turismes de fins a 49.000 euros i sense límit d'emissions de CO2. Amb l'Autocat, els catalans es beneficien de descomptes de fins a 2.000 euros en la compra de turismes (1.000 euros dels fabricants, 500 del govern espanyol i 500 de la Generalitat). La condició per poder aspirar als descomptes és desballestar un vehicles més contaminant que tingui més de 10 anys o més de 250.000 quilòmetres.

D'altra banda, el nombre de matriculacions de vehicles a Catalunya es van situar en 8.072 unitats en els vint primers dies d'octubre, la qual cosa va suposar-ne un augment del 26,8% respecte al mateix període del 2008.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.