Comerciants i restauradors reclamen un pla industrial per a les Terres de l'Ebre

Dissabte tancaran els negocis per assistir a la manifestació

L'Agrupació Centre Comercial de Tortosa, l'Agrupació de Comerç de Ferreries, l'associació Venedors del Mercat, l'Associació d'Empresaris de Jesús, Comerç Agrupat de Roquetes i Platigot han decidit fer un front comú per reclamar un pla d'industrialització per a les Terres de l'Ebre, una reivindicació dels sindicats, la Cambra de Comerç de Tortosa i el Consell Econòmic i Social. «La pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors provoca que consumeixen menys i el sector serveis ja fa temps que se'n ressent», va manifestar ahir la presidenta de l'Agrupació Centre Comercial de Tortosa, Maria José Ferré. Totes les associacions de comerciants i la de restauradors han acordat tancar els establiments dissabte a dos quarts d'una del migdia per afegir-se a la protesta dels treballadors de la multinacional Lear. «Tancar els comerços en temps de crisi i un dels dies de la setmana que hi ha més feina és un gran esforç, però és necessari», va dir Ferré.

Les agrupacions de comerciants ja van començar a distribuir ahir cartells entre els seus associats, fent una crida a la mobilització. «El comerç diu prou! Volem indústria, volem treball. No als tancaments!» serà el lema que faran servir botiguers i restauradors per participar en la manifestació de dissabte a Tortosa, que sortirà a les dotze del migdia de la plaça del Carrilet.

L'11 de novembre, a Barcelona

Els treballadors de la planta de Lear a Roquetes, que ahir van fer una assemblea, es tornaran a concentrar avui a la porta de la fàbrica i està previst que el comitè d'empresa elabore un calendari de mobilitzacions pel novembre, el qual inclourà una manifestació a Barcelona el dia 11. El comitè confederal de CCOO va aprovar ahir una resolució, davant l'anunci de tancament de Lear, en què alerta de la pèrdua d'equilibri territorial i desertització industrial a les Terres de l'Ebre.

La crisi de Lear arriba al Parlament

El president de la Generalitat, José Montilla, es va referir ahir per primera vegada al tancament de la planta de Lear, a Roquetes. I ho va fer al Parlament en resposta a les preguntes dels diputats Daniel Pi (ICV), Joan Puigcercós (ERC) i Oriol Pujol (CiU). «Lear té la matriu en concurs de creditors, fa tres anys que té pèrdues i vol tancar la planta de Roquetes; aquesta és la realitat», va manifestar Montilla, que va assegurar que el govern «vetllarà» perquè es compleixen els drets dels treballadors i reclamarà a l'empresa que assumeixi la seua responsabilitat social. El president de la Generalitat va admetre que s'han paralitzat projectes, tot i que sense referir-se directament a la instal·lació de la foneria del grup Gallardo al polígon industrial Catalunya Sud. En relació amb aquest polígon, Puigcercós va reclamar que s'accelere la construcció de la subestació elèctrica que ha de permetre dotar-lo d'energia en quantitat. «El govern està invertint més que mai a les Terres de l'Ebre, amb polígons, millora de les xarxes de regadiu i el campus universitari», va dir Montilla. Per la seua banda, el portaveu de CiU al Parlament va acusar el tripartit «d'anar només a les Terres de l'Ebre a buscar vots i després oblidar-se'n i abandonar el territori». «Estaven avisats des del 2002, quan van tancar Lear a Cervera, i des de llavors no han fet res per canviar el producte ni per estimular la industrialització de les Terres de l'Ebre», va manifestar Pujol. Per la seua banda, el president de la Generalitat va retreure a CiU el seu suport al transvasament de l'Ebre.

Reunió amb Huguet i Serna

Els diputats ebrencs del PSC i ERC es van reunir ahir amb el conseller d'Innovació, Josep Huguet, i la responsable de Treball, Mar Serna, per parlar sobre l'ERO de Lear. «Cal agilitzar l'urgent rellançament industrial de la zona», va dir la diputada Núria Ventura. Huguet va explicar que fa dos anys que manté converses amb Lear perquè continue l'activitat a Roquetes, però que la multinacional ho descarta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.