La crisi ha fet baixar un 20% els ingressos de les agències de viatges, segons l'ACAV

El president de l'Associació Catalana d'Agències de Viatges (ACAV), Francisco Carnerero, va estimar ahir que les agències de viatges espanyoles han registrat una caiguda d'ingressos del 20% a causa de la crisi econòmica, que ha provocat el tancament d'entre un 10% i un 15% dels establiments. Carnerero i Íñigo García Aranda, director de màrqueting d'Amadeus España, dedicada a proveir de tecnologia i distribuïdora de reserves al sector turístic, van presentar ahir el primer estudi estratègic de les agències espanyoles, que fa una radiografia del sector i de la seva situació en relació amb la crisi.

L'estudi, elaborat a partir d'una mostra de 531 entrevistes a agències de viatges, apunta que el 97% reconeixen que han estat afectades per la crisi, un 78,5% de manera molt important. Una de cada tres agències assegura que ha tingut un descens dels ingressos superior al 30%; el 17,7% de les agències ha tingut una caiguda de més del 40% dels ingressos per la crisi econòmica, i el 16,8% parla de descensos d'entre el 31% i el 40%. A més, la retallada de les plantilles ha afectat entre un 10% i un 15% de les persones que treballen en el sector, mentre que les agències que van tancar el primer semestre de l'any són gairebé un 11%.

Per Carnerero, el nombre d'agències de viatges estava «sobredimensionat» els últims anys, ja que tenia un creixement anual d'entre el 6% i el 8%. El 79% de les agències han adoptat algun tipus de mesura per reduir les despeses, el 68% de les quals són despeses ordinàries, com ara el telèfon o la llum; el 64% ha reduït la inversió publicitària; un 38% també ha reduït el nombre d'empleats, i el 12% diu que ha tancat algun punt de venda.

Estiu salvat

Segons Carnerero, el sector va començar a notar la crisi en l'últim trimestre del 2008 i els primers mesos d'aquest any van ser molt «complicats», encara que, malgrat les dificultats, l'estiu «s'ha salvat» i aquest trimestre s'ha notat una «petita recuperació». El president d'ACAV va pronosticar que l'any 2010 hi haurà «certa recuperació positiva», encara que la normalització s'aconseguirà l'any 2011.

L'estudi identifica més de 5.500 agències de viatges, que sumen uns 14.500 punts de venda a tot Espanya i entre 80.000 i 85.000 treballadors; el 90% treballen en règim de propietat, mentre que el 10% funcionen com a franquícia. El 58% d'aquestes empreses són agències emissores, mentre que el 8% són oficines receptives i el 34% són agències amb activitat mixta, i el 80% de la facturació de les agències espanyoles prové de l'activitat emissora.

El 63% de les agències es dediquen al negoci de vacances, el 72,3% tenen només un establiment i el 5,8% tenen més de tres establiments.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.