ATA i CCOO reclamen que la prestació per atur dels autònoms sigui com la dels assalariats

Els autònoms haurien de pagar entre un mínim de 12,5 euros i un màxim d'uns 22 euros al mes per tenir dret a la prestació per cessament d'activitat si tira endavant la proposta que el Ministeri de Treball i Immigració va presentar ahir a les associacions del sector.

El document proposa una pujada del 1% sobre la base mínima de 833,40 euros, cosa que representa 12,5 euros mensuals i el temps de la protecció està en funció dels períodes de cotització efectuats dintre dels 36 mesos anteriors abans del cessament d'activitat, dels quals almenys dotze han de ser continuats i immediatament anteriors a aquest cessament. És a dir, que un autònom pagarà l'1% més de la quota que estigui pagant ara, que suposa entre 12,5 euros i 22 euros al mes més en funció del sector en el qual desenvolupi la seva activitat, segons va explicar el secretari general de la Unió de Professionals i Treballadors Autònoms (UPTA), Sebastián Reyna. No obstant això, el president de la Federación Nacional de Asociaciones de Trabajadores Autónomos (ATA), Lorenzo Amor, va dir que s'haurà de pagar més: entre 26,5 euros i 72 euros d'increment perquè la cotització per accidents de treball, que fins ara és voluntària, passarà a ser obligatòria.

El període mínim de protecció és de dos mesos i el màxim, de sis, en funció de si s'ha cotitzat de dotze a disset mesos en el primer cas o de trenta-sis o més mesos en el segon. Per als autònoms d'entre 60 a 64 anys, la protecció s'estableix en un mínim de tres mesos i un màxim de nou.

Per Reyna, el model és «adequat» encara que és millorable i si la prestació és «limitada» és perquè la cotització dels autònoms és molt baixa respecte de la del règim general, que és del 7,5%. Lorenzo Amor, en canvi va anunciar que per primera vegada l'ATA no arribarà a un acord amb el govern perquè la proposta és «discriminatòria» i «una ofensa» per als autònoms, que reclamen la mateixa cotització i la mateixa prestació que els assalariats. Segons ell, és «il·lògic» que un assalariat pugui tenir fins a 24 mesos de prestació i una ajuda extraordinària de 420 euros mentre que els autònoms només poden aspirar a sis mesos de prestacions i a més se'ls obliga a haver cotitzat prèviament dos anys, el doble que els treballadors per compte d'altres.

Trade-CCOO també va rebutjar la proposta ministerial, ja que reclama que la prestació sigui «en els seus aspectes de cotització i prestació a rebre, de temporalitat i períodes de carència equivalent a la prestació d'atur pels treballadors/es assalariats, amb un estudi no apriorista sinó basat en càlculs actuarials». També s'oposa que la prestació sigui gestionada per les mútues d'accidents de treball, a diferència de la dels assalariats, que depèn dels sistemes públics d'ocupació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.