Una exposició al Mume treu de l'oblit les xarxes d'evasió aliades pel Pirineu

Durant la Segona Guerra Mundial, els agents secrets britànics van impulsar un servei d'evasió per facilitar la fugida dels ciutadans perseguits d'Europa cap al Regne Unit a través de les rutes del Pirineu. Prop de 80.000 persones es van poder escapar del nazisme gràcies a aquestes operacions clandestines, en les quals van tenir un paper destacat nombrosos activistes catalans, fent de correus, de guies i de passadors de grups d'evadits. Però a diferència dels seus col·legues aliats, que van rebre aviat el reconeixement dels països respectius, els agents catalans van restar en l'oblit al final de la conflagració mundial, si és que no van acabar confinats a les presons i als camps de concentració franquistes. L'Ecomuseu de les Valls d'Àneu ha fet memòria d'aquests episodis i dels seus protagonistes en una exposició itinerant que dissabte que ve (12 h) arribarà al Museu Memorial de l'Exili (Mume), fins al 17 de gener.

La batalla del Pirineu. Xarxes d'informació i d'evasió aliades al Pallars, l'Alt Urgell i Andorra durant la Segona Guerra Mundial documenta, a través de textos i imatges, la peripècia de gent com ara la família Soldevila, d'Escart, que va treballar per a la xarxa d'evasió belga, la col·laboració de Joaquim Baldrich, d'Escaldes, amb els serveis secrets britànics, o la de Roger Rieu (Couflens) i Manel Vidal (Isil), que van fer d'agents d'enllaç per a la xarxa Wi-wi de Marsella.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.