El Consell de les Arts veu dèficits en la llei del cinema que propugna Tresserras

«Predominen els aspectes sociolingüístics d'una manera desproporcionada sobre els industrials i artístics», opina l'ens

Més que matisos. L'informe que ha fet el Conca sobre la futura llei del cinema significa una clatellada important, especialment contra el principal cavall de batalla, el del «dret a decidir» en quina llengua es consumeix cinema a Catalunya, ja sigui doblat o subtitulat. Aquest argument és ben clar ja en l'article 1 de l'avantprojecte de llei, mentre que en el 18 es desenvolupa la «garantia d'accés lingüístic» que impulsa la normativa, que preveu que, en el termini de quatre anys des de la seva aprovació, l'oferta de cinema en català arribi al 50% de les còpies que es distribueixen als cinemes.

L'informe del Conca comença assenyalant que la llei «obre una possibilitat històrica», i assevera que «l'increment de la presència del català al cinema és positiva» per contribuir a la «necessària normalització». Ara bé, el Consell de les Arts considera que en l'avantprojecte de la llei del cinema «predominen els aspectes sociolingüístics d'una manera desproporcionada sobre els industrials i els artístics». L'informe qüestiona l'eliminació de l'impost sobre el doblatge «que hauria de garantir un augment de les versions originals subtitulades», de manera que aquesta qüestió quedaria en mans del criteri dels exhibidors, segons el Conca. L'informe també planteja dubtes econòmics. «Aquesta nova política cinematogràfica no garanteix, però, la seva aplicació atès que el pressupost que s'hi destina en la memòria justificativa és el mateix o té un increment zero en els propers sis anys».

Subvencions polèmiques

L'informe del Conca insisteix que la llengua «no hauria de ser un condicionant restrictiu per als creadors» i afirma que «la llei, sempre que la versió original és la catalana, valora el rendiment econòmic dels films en detriment del seu interès cultural i artístic». Aquesta afirmació contrasta, no obstant això, amb l'article 34 de l'avantprojecte. Si bé la versió original catalana (o aranesa) es valora positivament a l'atorgar ajuts, el punt 2 especifica: «A més dels criteris establerts a l'apartat anterior, l'ICIC pot atorgar subvencions que tinguin en compte, preferentment, el valor artístic i cultural de l'obra cinematogràfica.» El Conca, a més, considera que la llei «menysté altres factors positius de les produccions catalanes», com ara els rodatges fora de Catalunya; els actors i directors espanyols o internacionals, i les versions originals en altres llengües. «La llei ha d'apostar amb molt més convenciment per aquest tipus de produccions», diu el Conca en referència a algunes «produccions de baix pressupost però d'alta ambició artística» que han donat prestigi al país els darrers anys, i diu que cal corregir algunes expressions «ambigües» en aquest sentit.

Quant a la promoció, el Conca troba a faltar en la llei «referències més específiques a aquest objectiu estratègic», i assenyala que «no s'esmenta el paper crucial que hauria de tenir TVC en la promoció del cinema català ni Catalan Films en l'àmbit internacional».

El Conca també critica que el text no té prou en compte ni els nous mercats del DVD ni la xarxa d'internet, i sol·licita una intervenció clara contra la pirateria. «La nova llei afronta amb poca contundència els reptes que plantegen les noves tecnologies», diu el Conca.

L'informe també reclama que el Consell de les Arts sigui present en l'acord marc de coordinació interadministrativa i «en els organismes decisoris del foment de l'activitat cinematogràfica».

La Filmoteca, fundació

El Conca creu que el model de la Filmoteca «s'hauria d'apropar més al d'una fundació que al d'una societat mercantil». Els sindicats han expressat recentment el seu malestar sobre la hipotètica reconversió de la Filmoteca de Catalunya en societat mercantil, un aspecte que s'està estudiant des de l'ICIC. El Conca s'hi mostra en contra però, en canvi, aquest aspecte no apareix en el redactat definitiu de l'avantprojecte de llei. La Filmoteca depèn de l'ICIC però també es troba sota la jurisdicció de la llei de patrimoni, per la qual cosa el Conca aposta per convertir-la en fundació. Igualment, l'informe corrobora que la «conservació, promoció i difusió de la cultura cinematogràfica i del patrimoni fílmic i documental cinematogràfic de Catalunya» ha de dependre en primera instància de la Filmoteca. D'altra banda, el Conca diu que l'avantprojecte de llei «hauria de ser més explícit» pel que fa a les polítiques de difusió i a «l'alfabetització artística de la cultura cinematogràfica en el sistema educatiu». El Conca demana més concreció i opina que «és insuficient la declaració de bones intencions» quant a la col·laboració amb el Departament d'Ensenyament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.