Tres propostes transgressores d'artistes de la interculturalitat guanyen la Biennal d'Art de Valls

La convocatòria va batre el rècord de participants, amb 183 propostes

La turca Zeyno Pekünlü, resident a Barcelona des de fa anys, és l'autora de Doble pensar, un dels tres projectes guanyadors que, juntament amb la resta de treballs finalistes i seleccionats es podrà veure al Museu de Valls fins al 13 de desembre. El seu muntatge explica com els ciutadans del seu país d'origen estan obligats a memoritzar una poesia de quaranta-una línies i dues-centes cinquanta-sis paraules. És l'himne turc que en la proposta de Pekünlü apareix radiografiat en diferents versions.

Núria Güell, una jove de 28 anys que viu a cavall entre Vidreres i l'Havana, ha arriscat fins i tot, la seva integritat física a Acceso a lo denegado, una proposta real que l'autora va experimentar durant mig any a Cuba, on els ciutadans autòctons, a diferència dels estrangers, tenen prohibit l'accés a internet. Amb la col·laboració d'un pregoner que informava «Internet es de tu casa, para que nadie te cuente lo que pasa», i desafiant qualsevol risc, l'artista s'oferia com a titular d'un compte de correu electrònic a canvi d'obtenir informació de l'illa.

Fito Conesa, que va néixer a Cartagena, però viu a Barcelona, juga amb el temps en el seu muntatge Waiting time / wasting time. Conesa amb la participació de tres músics diferents ha posat ritme al temps d'espera. Ho ha fet amb els marcadors de torn de l'hospital Clínic, l'estació de Sants i la central de Correus. Tres pantalles mostren a l'espectador un resultat sorprenent.

Els altres tretze artistes seleccionats d'entre un total de 183 candidats en una convocatòria amb rècord de participants, han rebut un premi de 600 euros. Jordi París, vicepresident de la Fundació Ciutat de Valls, valorava molt positivament aquesta convocatòria oberta exclusivament a artistes residents als Països Catalans, i declarava: «Ha servit per copsar l'estat de creació artística al nostre país i per projectar nous valors dels quals, de ben segur, sentirem a parlar. El jurat ha hagut de treballar de valent.» En la seva intervenció, el president de la Diputació, Josep Poblet, va admetre haver quedat impressionat quan li van explicar per primera vegada el contingut de la Biennal d'Art: «Fa dos anys vaig saber que el premi era fruit d'una deixa d'un matrimoni vallenc Guasch-Coranty que ho va voler fer perquè la ciutat cresqués. Avui estava encuriosit de voler venir a compartir aquest moment», va declarar en relació a aquest premi de la Fundació Ciutat de Valls, una entitat que ja ha complert seixanta anys i que també va sorprendre gratament el president de la Diputació fa uns mesos quan l'entitat va ser reconeguda per la Fundació Bertelsmann, d'origen alemany, com una de les quatre entitats cíviques de més prestigi a l'Estat espanyol.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.