El MNAC adquireix el primer Casas taurí

El museu amplia el fons del pintor modernista amb una obra comprada per 410.000 euros a una galeria nord-americana

El jove Casas, d'esperit combatiu, va optar pel gènere taurí com a resposta al tedi de la pintura del seu temps. Va beure d'altres artistes que havien treballat aquest tema, com ara Manet, Goya i Fortuny. Tenia només 20 anys quan va pintar Toros (estesa de cavalls), el 1886. L'obra s'emmarca en un conjunt d'escenes taurines que havia fet després d'una estada a la capital de l'Estat, arran de l'obra de gran format Entrada a la plaça de toros de Madrid (1885-86), en la qual, com ha assenyalat la historiadora de l'art Isabel Coll, especialista en Casas, l'artista hi demostra el seu interès especial a captar les multituds. En el cas de l'obra que ha adquirit el MNAC, es tracta d'un oli força desconegut, atès que ha estat durant tot el segle XX en mans privades, i als Estats Units. De fet, només es coneixia per la reproducció que en va publicar la portada de la revista Pèl & Ploma el 15 de maig del 1901, a partir d'un gravat monocrom, amb el títol sarcàstic A l'estiu, tota cuca viu. Un altre modernista insigne, Miquel Utrillo –de qui enguany es commemora a Sitges el 75è aniversari de la seva mort–, que era el responsable de la revista junt amb Casas, va ser, probablement, l'autor d'aquest particular eslògan.

L'obra es va exhibir a la Sala Parés de Barcelona el maig del 1900 en la primera exposició antològica de Casas. Poc més tard, el milionari nord-americà Charles Deering (impulsor del Palau Maricel de Sitges, situat enfront del Cau Ferrat de Rusiñol) va comprar un conjunt d'obres a Casas, entre les quals hi havia aquesta pintura, que va estar a les seves mans i dels seus descendents fins que el 2007 es va subhastar a la sala Christie's de Nova York. M. Teresa Ocaña, directora del MNAC, explicava ahir que va descobrir el quadre a la fira de Maastricht. «Ha estat un esforç, especialment en els moments actuals, però era una prioritat. Calia recuperar aquesta obra», afirma Ocaña. La peça era propietat de la galeria d'art de Nova York French & Company (on sempre hi comprava Deering), i ha costat 410.000 euros. Un cop obtingut el vistiplau de les tres administracions que integren el consorci del museu (Estat, Generalitat i Ajuntament de Barcelona), l'adquisició es va tirar endavant mitjançant un crèdit amb el Banc de Santander, que s'haurà d'amortitzar en quatre anys. «Després de tants anys de frustracions i penúries, ara, de manera prudent, ens estem posicionant en el mercat», indica Ocaña respecte a la línia continuada d'adquisicions del MNAC, que s'està portant a terme per diferents vies administratives, com ara la dació en concepte d'impostos. L'última peça nova que va ingressar al museu va ser, l'any passat, una pintura medieval.

Una obra retocada

En les seves obres taurines, Casas va posar èmfasi a mostrar les emocions, accentuant el contrast entre la solitud del torero i el picador, i el públic, com indica Isabel Coll en el seu catàleg raonat de l'obra de Casas. La composició té un tall clar horitzontal entre l'arena (amb els diferents elements disposats en zig-zag) i la grada (on es fa palès l'interès de Casas per les multituds, com es pot comprovar en una altra obra seva que hi ha al museu, Corpus. Sortida de la processó de l'església de Santa Maria (1896-98). Els tècnics del MNAC ja han sotmès la pintura a diferents proves (reflectografia d'infraroig i radiografia) per comprovar-ne l'estat de conservació, i s'han pogut determinar diferents rectificacions fetes pel mateix Casas abans de donar per acabada la peça. Per exemple, el pintor havia situat una mica més cap al fons el toro del centre del quadre; també va esborrar del llenç un picador situat a la barrera, tot i que en va «oblidar» la pica que sobresurt, i que no es correspon amb la de l'altre picador que munta a cavall. De Casas es coneixen aproximadament una dotzena de peces de temàtica taurina, que va practicar sobretot entre 1884 i 1887. Una de les destacades és Plaça de toros de la Barceloneta (1884), que és al Museu de Montserrat.

La nova adquisició del MNAC es presentarà per primer cop al públic a partir de l'1 de desembre, a propòsit de la inauguració de la mostra Convidats d'honor, una exposició commemorativa del 75è aniversari del museu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.