el reportatge

L'alcalde fotògraf

L'arxiu de Malgrat de Mar rep la cessió del fons de Juli Cardona corresponent al primer terç de segle XX

mestres d'aixa. Una de les imatges que correspon al fons fotogràfic que la família de Juli Cardona i Girons, exalcalde de Malgrat, ha cedit a l'arxiu municipal i que permet recrear la vida i els oficis al municipi de principis del segle XX.

Centenars de plaques de vidre amb imatges capturades de la quotidianitat d'un Malgrat antic. De principis del segle XX. Quan tot anava més lent i la vida s'escolava sense canvis tan sobtats. Aquest és el llegat que la família de l'exalcalde del municipi Juli Cardona i Girons ha deixat en mans de l'Arxiu Municipal perquè el catalogui i l'endreci i en pugui fer un ús divulgatiu. Cardona, que va portar la vara d'alcalde escassament dos anys, del 1909 al 1911, va patir directament els esdeveniments de la Setmana Tràgica, va rebutjar de ple la proposta de dur l'aigua del riu Tordera a Barcelona i va haver d'afrontar una pedregada històrica que va deixar el poble en la misèria. Aquest enginyer industrial, però, va compaginar la seva tasca a l'Ajuntament –i la va continuar un cop fora– amb l'art de la fotografia. En aquell temps, dedicar-se a capturar imatges era tasca pròpia de gent amb recursos i, també, amb la capacitat suficient per veure que la seva distracció esdevindria en un futur un document històric de primer ordre.

El material que ara descansa a les instal·lacions de l'arxiu està en un bon estat de conservació, segons assegura l'arxiver Josep Maria Crosas. Caldrà, això sí, un temps prudencial per conèixer a fons què amaguen totes les capses i fer un inventari acurat de les plaques de vidre. «S'han de netejar una per una, classificar-les per dates i temes, ordenar-les i digitalitzar-les per a una futura consulta», especifica el tècnic. Crosas, però, destaca sense cap mena de dubte que es tracta d'una de les cessions més importants que ha rebut mai l'arxiu. En bona part perquè omple el buit que hi havia fins ara d'imatges corresponents al primer terç del segle XX. «Hi ha fotografies de l'interior de l'església parroquial amb el retaule del segle XVIII abans que no fos cremada durant la Guerra Civil», comenta l'arxiver. D'altra banda, el fons de Juli Cardona també permetrà restituir l'autoria de moltes imatges que s'han publicat en alguna ocasió sense citar-ne la font. A més, no es tracta tan sols d'un material vinculat amb Malgrat de Mar sinó que Juli Cardona viatjava amb certa assiduïtat i duia la càmera, fet que ha permès també conservar documents visuals de les seves estades, com ara a Montserrat. La cessió de les plaques ha estat el fructífer final d'unes negociacions entre l'Ajuntament i el fill de Juli Cardona, Antoni Cardona Cumella, i els néts de l'exalcalde, Esperança, Antoni, Jaume i Cels. Josep Maria Crosas valora en especial la bona predisposició de la família a l'hora de fer cessió d'aquest material. «És un gest que els honora i que permetrà reconstruir amb més precisió una part de la història de Malgrat de Mar de la qual fins ara no disposàvem», considera. Des de l'arxiu municipal no es descarta que un cop catalogada la documentació fotogràfica es pugui organitzar una exposició semblant a la que es va fer en el seu dia amb altres fons notables, com el de Josep Bechdejú o el més recent d'Antoni Poch.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.