el reportatge

Joaquim Sarriera, tot un segle de collage

El Museu de Badalona inaugura una mostra el dia que l'artista fa cent anys

Moltes vegades els homenatges als prohoms de la cultura es fan quan ja és massa tard i l'artista ja no hi pot ser present. El Museu de Badalona vol reconèixer la tasca de Joaquim Sarriera, un dels creadors més originals del panorama de les arts plàstiques badalonines, amb una mostra antològica i un extens i acurat catàleg que recull una bona part de la seva producció artística. Serà el regal de la ciutat de Badalona a l'artista el dia del seu aniversari. I no un aniversari qualsevol; Sarriera arriba avui als cent anys i ho fa amb un llegat plàstic que té en el collage la seva màxima expressió.

La frescor, la plasticitat i el sentit de l'humor que destil·la la seva obra, eminentment colorista, s'aprecia en la mostra que s'inaugura avui i es podrà visitar fins al 13 de desembre. El catàleg editat per l'ocasió recull prop de 700 obres dividides en les sèries que va cultivar al llarg de la seva trajectòria. Sarriera ha estat un pintor amb una temàtica repetida en diferents moments de la seva creació. Els rostres, les natures mortes, les flors i els badius són una constant de l'artista que no va abandonar mai la seva professió de pintor decorador, heretada del seu pare.

La vocació per les arts plàstiques li arriba a Joaquim Sarriera en la vida adulta. De fet, els primers quadres seus coneguts són ja dels anys trenta. Va ser un pintor de formació bàsicament autodidacta, tot i que va estudiar a Llotja. Se li reconeix el paper que va tenir en l'arribada de les noves tendències artístiques a Badalona com a membre fundador del grup REM l'any 1958. La seva aportació més reconeguda en l'àmbit de les arts plàstiques és l'experimentació amb la tècnica del collage, que el va fer mereixedor del reconeixement de la crítica i també el públic durant els anys seixanta. Aquesta és la dècada de la seva màxima efervescència artística, quan exposa a galeries de Barcelona i Reus.

El seu estil personal es reflecteix en cadascuna de les seves obres que són, per sobre de tot, sarrieresques, un terme encunyat pel seu bon amic el poeta Joan Argenté per definir aquest artista centenari però plenament actual.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.