Una hora i mitja en la vida del Carmel

L'artista Claudio Zulian estrena al cinema el documental que va rodar l'any 2006 al barri barceloní

La preparació del rodatge de l'únic pla seqüència d'A través del Carmel va ser llarga. No només perquè els moviments de la càmera, amb el suport estabilitzador de l'steadycam, estaven prèviament escrits al guió, per tal de fer possible el rodatge del pla incloent l'atzar com a riquesa i no com a impediment, i els veïns que hi participen havien acordat amb Claudio Zulian quines serien les seves accions. Al darrere del rodatge, hi havia més d'un any de gestació durant el qual, a través de la seva relació amb diverses associacions del barri, l'artista multimèdia va conversar amb molts veïns del Carmel per saber quina imatge volien donar del lloc que habiten. «La idea d'aquest documental no és aliena a la voluntat de fer visible una altra Barcelona, però tampoc no volia anar-hi amb una idea preconcebuda o imposar la meva visió; més que de participació, parlo de coresponsabilitat creativa», va comentar ahir Claudio Zulian en un col·loqui posterior a la projecció del documental (a la manera d'una preestrena) al local de la SGAE a Barcelona.

Zulian afegeix que llocs com el Carmel només apareixen als mitjans en relació amb accidents o conflictes. Per això, quan hi va haver l'esfondrament de les obres d'ampliació del metro, va aturar el projecte per reprendre'l passat un temps: «D'aquí, l'accident i les seves conseqüències hi són presents, però no es fan omnipresents.» Per l'artista, que creu que les barraques del Carmel haurien de convertir-se en monument en el sentit clàssic d'una cosa que serveix per recordar, el seu pla seqüència constitueix una resposta ideològica i popular al de L'arca russa: «Sukorov fa una obra reaccionària, carregada de nostàlgia pel règim dels tsars, a través d'un únic pla seqüència en un museu. Jo el faig pràcticament al carrer i amb esperit democràtic.» Amb el propòsit de fer sentir la veu coral del barri, l'àudio de la pel·lícula s'ha construït amb fragments d'entrevistes amb veïns de totes les edats i orígens diferents: «Vam fer entrevistes personalitzades i, un cop rodades les imatges, vaig procedir a una mena de condensació poètica. La intenció és fer sentir la poesia de la parla quotidiana, a la manera de Dylan Thomas, a Sota el bosc lacti.» El DVD d'A través del Carmel, amb un llibre que recull la «parla poètica» dels seus personatges, sortirà d'aquí a poques setmanes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.