Gerard Quintana fa entrar el carrer al disc que estrena divendres a Salt

El cantant canvia de registre a «De terrat en terrat» amb l'ajut d'Albert Pla

Després d'una preestrena volgudament discreta a Castellterçol, fa dos dissabtes, Gerard Quintana estrenarà el disc De terrat en terrat (Música Global) aquest divendres al Teatre de Salt (21h, 20 euros), dins de Temporada Alta. «El concert té dues parts, la primera centrada en el disc, amb onze cançons i una estructura diferent de la resta del concert. He volgut fer entrar el carrer dins del disc i també del directe. La segona part està més propera a la figura del cantautor que d'alguna manera he exercit en els meus discos anteriors, sobretot els dos últims. En tot plegat hi ha una certa teatralitat, però vull remarcar que no és un musical ni una obra de teatre, sinó un concert.»

Des de la plaça del Pi, a prop d'on té la seva segona residència, Gerard Quintana sortia amb una gravadora digital per recollir els sons de la ciutat; un espai on, remarca, «viu molta gent junta i dependent, perquè tots depenem del súper, no hi ha horts ni, per tant, es poden realitzar els intercanvis i la solidaritat del món rural».

En la seva tasca gairebé documental, al mig d'una ciutat que l'abdueix, el músic troba en la follia urbana del Gòtic, el Raval i tota la Ciutat Vella un contrapès a la seva tendència a l'aïllament. I què fer amb aquestes gravacions a primera línia d'asfalt? Per exemple, portar-les al seu amic Albert Pla («Una de les persones més treballadores i metòdiques que conec», diu Quintana), que amb els seus còmplices Judit Farrés i David Sáenz de Buruaga han produït un disc ple de vida i de sorpreses sonores, ben il·lustrades en una sèrie de coloristes postals del dibuixant Ernesto Carratalà. El primer single, Barcelona en colors, és una cançó de ritme musical i narratiu trepidant, que recorda volgudament el Ça plane pour moi de Plastic Bertrand (1977). Hi ha rumba amb la guitarra de Diego Cortés a Laberint, com ho recomana un passeig des del mercat de Sant Antoni fins a la Rambla passant pel carrer de la Cera, i fins i tot un «reggaeton una mica tumbao» a Marina. També emergeix el Quintana més melòdic a Quan el sol, De vent i dol, Al cel i Gàbia d'estrelles i La crosta, cançons on parla de solitud, de mort, d'amor i d'odi, i de ferides mal curades. Hi ha dos bonus tracks: amb la lletra de Mònica Casamiquela, que va guanyar el concurs convocat per Quintana a través del seu web, i La por, que adapta un poema d'Eduard Escoffet.

Al concert de divendres, dia del seu aniversari, Quintana estarà acompanyat pels habituals Xavi Lloses i Francesc Bertran, més Ermen i «la seva parada electroacústica», Judit Farrés («veus, clarinet i portàtil») i Diana Kerbelis, que «accentua el carrer». Quintana actuarà el 7 de desembre a Durango, en un concert amb Jabier Muguruza. L'11 de desembre presentarà el disc a l'Auditori de Barcelona i el 29 de gener, al Cercle de Belles Arts de Madrid.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.