El Macba presenta la literatura com a matèria de l'art

El museu exposa un ampli conjunt de llibres escrits per artistes

Les firmes dels llibres oferts potser són recurrents en museus d'art, però són virtualment desconegudes en el terreny de la literatura. «Les obres són pròpiament els llibres», explica Bartomeu Marí, director del Macba. «Es tracta de mostrar la continuïtat de la cultura del paper imprès, que és fonamental per a l'art contemporani.» Marí remarca també que es tracta d'un projecte obert, subjecte a créixer. La reivindicació de la literatura com a matèria de l'art engloba l'exposició, que dóna a conèixer la cara menys exposada d'artistes com Becky Beasley o Seth Price.

«És una biblioteca presencial», aclareix Chus Martínez, conservadora en cap. «Es vol defugir la fredor d'un museu d'art, i permetre que els visitants puguin tocar i llegir les obres.» La mostra rebutja una exposició academicista i ofereix, en paraules de Martínez, «altres formes d'argumentar.» Volen que la gent hi vagi a contactar amb els fulls. «Res de vitrines: és una manera fascinant d'observar el producte artístic, molt privada, molt petita.» Són llibres rars, d'escassa distribució, normalment editats pels mateixos centres d'art. Romandran, fins a l'abril, al Centre d'Estudis i Documentació del museu, al qual es podrà accedir lliurement, en un espai dissenyat per Xabier Salaberria.

Complementant la biblioteca, l'artista Erick Beltrán presenta en la mostra El món explicat, una «enciclopèdia del coneixement no especialitzat», en paraules seves. El projecte consisteix a entrevistar la gent del carrer sobre temes quotidians, dissenyar les seves respostes en mapes i diagrames, imprimir-les i penjar-les en una paret, que s'anirà poblant d'esquemes sobre el món que ens envolta. Un segon projecte específic a l'exposició són les 60 cartes dels barcelonins David Bestué i Marc Vives, una reivindicació del gènere epistolar: els dos joves artistes han enviat una seixantena de cartes de marcada sensibilitat humorística a una disparitat de personatges, des d'amics fins a personalitats públiques. Conjuntament amb la sala d'exposicions, els organitzadors han programat trobades amb Stuart Bailey, editor de la revista Dot Dot Dot, i William Holder, dissenyador de molts dels llibres exposats, així com la projecció del film Helvetica, de Gary Hustwit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.