Vilassar de Mar estrena la biblioteca, que inclou part del fons d'Ernest Lluch

L'equipament es posa en marxa dos anys després del previst arran de la modificació del projecte

L'alcalde de Vilassar de Mar, Joaquim Ferrer (CiU), va afirmar ahir que, a banda dels metres quadrats, la nova biblioteca representa una gran millora pel que fa a l'aproximació de les noves tecnologies, i també suposa un gran augment de la zona dedicada als infants. En la inauguració, Ferrer va estar acompanyat pel conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, i el president delegat de l'àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, José Manuel González Labrador.

La nova biblioteca té 2.414 m² útils. L'edifici, que ha estat dissenyat per l'arquitecte Màrius Quintana, disposa de dues plantes d'accés general i una planta subterrània. A la planta baixa, de 1.112 m², hi ha la zona d'informació general, el servei de préstec, la zona infantil, la de diaris i revistes, el servei d'internet i una aula multimèdia, una sala de suport, la zona de treball intern i la sala d'actes. La primera planta, de 333 m², es caracteritza per l'amplitud –no té cap pilar al mig– i la il·luminació natural. En aquesta planta hi ha el taulell d'informació, la zona d'audiovisuals, dues sales de consulta i treball de l'arxiu municipal, una aula de suport i el fons documental d'oci i coneixements.

El fons bibliogràfic, que ha tingut una aportació de 21.500 títols nous respecte dels que tenia en l'emplaçament antic, està dotat d'un total de 28.000 llibres, 1.400 documents audiovisuals, 180 títols de revistes, deu diaris i un fons especial: l'Espai Lluch, donat per la Fundació Ernest Lluch, que a partir d'ara estarà situada a la nova biblioteca. Ferrer va destacar que aquest fons donarà una rellevància supramunicipal a la biblioteca. Avui hi ha jornada de portes obertes.

Més de 50 anys d'història

La Biblioteca de Vilassar de Mar va néixer l'any 1953 al primer pis de l'antic Casino, a la plaça de l'Ajuntament, lligada a la xarxa de biblioteques de la Caixa. L'any 1992 va passar a ser de titularitat municipal, dependent de l'Ajuntament de Vilassar de Mar, i el 1999 es va traslladar al carrer de Pau Casals, 16, on ha estat situada fins abans de l'estiu. L'any 2001 va ser batejada amb el nom de Biblioteca Municipal Ernest Lluch i Martín, en memòria del polític vilassarenc assassinat per ETA. Amb el trasllat, la biblioteca passa a formar part de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona. El centre que es va inaugurar ahir va començar a construir-se l'octubre del 2005 i es va aturar el 2007, quan el govern municipal va detectar que s'havien de fer unes modificacions en el projecte. Aquests canvis han suposat que l'execució del projecte s'allargui dos anys més del previst i que tingui un sobrecost que supera el milió d'euros, cosa que ha estat motiu de queixa per part de l'oposició. L'alcalde, ahir, explicava que el que és realment important és el nou centre, i no el camí tortuós que es deixa enrere.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.