El govern espanyol compra el fons fotogràfic d'Agustí Centelles per emportar-se'l a Salamanca

La família, propietària del fons, cobrarà 700.000 euros

Sergi i Octavi Centelles, fills del fotògraf, van informar ahir, en un comunicat, que han pres la decisió de vendre el fons fotogràfic del seu pare al govern espanyol després d'haver rebut diferents ofertes d'entitats socials, particulars i empreses de subhastes, a més de la Generalitat. Els propietaris de l'obra de Centelles han acceptat l'oferta del Ministeri de Cultura perquè consideren que és la que oferia un millor projecte expositiu i que garanteix una major difusió. El portaveu de la família, Joaquín D. Gasca, va explicar a l'agència Efe que l'oferta del Ministeri no era la més alta que havien rebut, encara que estava bastant per damunt de la que havia fet la Generalitat, «que no arribava al mig milió d'euros».

Gasca, que ha recordat que «estem en una societat de lliure mercat», considera a més que l'oferta de projecte museístic realitzada per la conselleria de Cultura de la Generalitat era «inconcreta» i poc adequada per a una de les figures del fotoperiodisme de les últimes dècades a Espanya. Centelles va rebre el Premio Nacional de Artes Plásticas en Fotografía de 1984, atorgat pel Ministeri de Cultura.

La família del fotoperiodista va registrar l'oferta de venda del fons històric de l'arxiu fotogràfic Agustí Centelles dijous passat a la seu del Ministeri de Cultura de Madrid.

Un grup d'experts de Madrid està realitzant la catalogació i l'estudi de conservació del fons. Agustí Centelles Ossó va néixer a València el 1909, encara que va viure a Catalunya des de molt petit.

El fotògraf està considerat un dels iniciadors del fotoperiodisme a l'Estat espanyol i alguns han arribat a denominar-lo el Robert Capa català.

Grans exposicions

c.r

Exposar en un dels centres de referència mundials en la difusió de la fotografia situa l'escollit amb lletres grosses en la història d'aquest art. I Agustí Centelles és un d'ells. Una de les darreres exposicions de la seva obra ha estat enguany a l'Hôtel de Sully de París, una de les sales d'exposicions del Jeu de Paume, centrada en la Guerra Civil i l'internament del mateix fotògraf al camp occità de Bram. Fa dos anys a Barcelona també es va poder veure la seva obra, però en una forma més retrospectiva de tota la trajectòria del que era anomenat el Robert Capa català, un apel·latiu del qual finalment s'ha pogut desempallegar per brillar amb llum pròpia en el firmament dels grans cronistes gràfics del segle XX.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.