Presenten un film inèdit sobre Gaudí interpretat per José Luis López Vázquez

L'Acadèmia espanyola de cinema presenta avui a Madrid el documental Antoni Gaudí, una visión inacabada, dirigit per John Alaimo el 1974. Es tracta de l'únic film encara inèdit del recentment desaparegut José Luis López Vázquez i ha estat recuperat per l'historiador català Carles Querol. L'episodi es remunta a l'any 1974, quan Querol treballava al Banc Industrial de Catalunya (després absorbit per Banca Catalana i aquesta, pel BBVA). Li van donar una caixa perquè la guardés, on hi havia una pel·lícula embargada perquè el client no havia pogut pagar el crèdit. La caixa en qüestió va caure en l'oblit fins que la mort de López Vázquez va despertar la curiositat de l'investigador. «En la seva filmografia no apareixia la pel·lícula de Gaudí, i vaig pensar: ‘aquí hi ha un forat!'», explicava ahir Querol. Efectivament, va recuperar la caixa per un altre assumpte relacionat amb el banc i va recuperar la cinta. El film, que no es va poder estrenar mai, es projecta avui a les 19.00 h de manera gratuïta en l'homenatge a l'actor dins del cicle titulat Joyas del Cine Español. Antoni Gaudí, una visión inacabada és una ficció documental sobre els últims dies de vida de l'arquitecte. Un jove estudiant madrileny viatja a Barcelona per conèixer-lo. Mestre i deixeble visiten edificis com ara la Pedrera i la Sagrada Família; l'artista desvetlla les claus de la seva creació i mostra els seus coneixements. El guió el va escriure l'expert en Gaudí Joan Bassegoda i està basat en els apunts que va recollir directament dels comentaris de l'arquitecte, un alumne seu, Joan Bergós. El director nord-americà John Alaimo va voler mostrar en el film aspectes llavors poc coneguts de l'arquitecte, a banda de testimoniar l'estat de conservació de les seves obres i l'ordenació urbana de Barcelona.

Ara el BBVA, que en té els drets d'explotació, prepara un projecte per donar a conèixer el film, en col·laboració amb la Filmoteca de Catalunya, que en va comprar (sense saber-ho) els negatius. Aquests els conservava el laboratori Fotofilm, que va fer suspensió de pagaments. En adquirir el material la Filmoteca, comprava uns negatius que ara permetran fer còpies de la pel·lícula.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.