Les «majors» volen esquivar la llei que permetrà triar entre català i castellà als cines

La Generalitat va oferir fa un any i mig un acord amb el qual pagava el doblatge, que les distribuïdores van rebutjar

Del foment i de l'obligació és qüestió de saber què va ser primer, si l'ou o la gallina. La Federació de Distribuïdors Cinematogràfics (Fedecine) i el Gremi d'Exhibidors de Catalunya (que aplega pràcticament el 90% de les sales catalanes) presenten avui una xarxa de cinema en català. Segons ha pogut saber aquest diari, en l'oferta es proposa que, en cada complex que hi hagi tres sales, una es dediqui a l'exhibició de cinema en català exclusivament. La tesi d'aquest projecte és que les distribuïdores i les exhibidores impulsen el foment en contra de l'obligació que els exigirà la futura llei. Des del Departament de Cultura no estan disposats a assumir el paper de ser els que «imposen», ja que fa un any i mig se'ls va oferir un pla per al foment del cinema en general (també del cinema en català) que beneficiés distribuïdores i exhibidores. Se'ls oferia, segons recull aquest document, una inversió de 8 milions d'euros en 4 anys per a la promoció del cinema, indistintament de la llengua en què es projectessin els films. També Cultura es comprometia a pagar el 100% del doblatge i a adoptar, fins i tot, mesures correctores, sempre que es valorés que exhibir en català signifiqués perdre espectadors per a les sales. Totes les distribuïdores, amb matisos, van rebutjar el pla. Fedecine va fer una assemblea el 15 d'octubre (la data en què la Generalitat els havia demanat una resposta per incloure a l'avantprojecte la referència al doblatge en català o no. La institució va rebutjar el projecte al·legant que doblar en català establia un precedent per a les altres llengües oficials i també per a les altres llengües minoritàries a Europa.

Qui imposa què?

Cultura considera que la imposició d'una llengua sobre l'altra es produeix, precisament ara. Cal que hi hagi un equilibri entres les dues llengües oficials i, si amb un acord per al foment del cinema amb les majors no ha estat possible (que era més possibilista), la llei forçosament ha hagut de legislar a favor de la igualtat de llengües, una exigència que no es produeix en altres mercats com en l'editorial, el de la música o el del teatre, perquè ja hi ha una voluntat d'acord entre el sector respectiu i Cultura.

Les majors, segons avança la Generalitat, procuraran aturar la llei després que hagin estat infructuoses les pressions polítiques als altres partits del govern. Si finalment no prospera cap recurs que mutili la llei, les distribuïdores l'acataran, afirmen des de Cultura. Pel departament, és l'oferta la que crea la demanda. Per les majors, no cal oferir més oferta si no hi ha demanda. La solució? A les taquilles dels cinemes multisala d'aquí a uns mesos.

El projecte és viable

La Federació de Distribuïdors Cinematogràfics (Fedecine) i el Gremi d'Exhibidors presenten un dictamen sobre les conseqüències econòmiques de l'avantprojecte de llei de cinema de Catalunya. El signa el catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra, Oriol Amat. Aquest document independent no exigeix cap retoc a la llei. Només adverteix que el doblatge pot costar uns 7,3 milions d'euros (l'avantprojecte no diu qui se n'ha de fer càrrec) i que les sales poden perdre 3,14 milions o guanyar-ne (en l'estadi més optimista) 2,49. La Generalitat creu que no hi haurà pèrdua d'espectadors pel fet de donar opció a la llengua i està oberta a protegir el possible risc de les exhibidores.

Hi ha temps per a la llei

Cultura calcula que hi ha temps per aprovar la llei de cinema en català. Després de rebre els informes preceptius no vinculants del Consell de les Arts, Governació, Economia i Finances, l'Institut Català de la Dona i del Consell Audiovisual de Catalunya, s'està pendent de rebre l'informe del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya. La previsió és que a mitjan gener el govern aprovi la nova normativa. Al Parlament s'entrarà amb caràcter d'urgència, ja que la llei és un dels objectius del pacte d'entesa que va validar el segon tripartit. Els càlculs són que el govern actual esgoti la legislatura i que hi hagi el temps suficient per aprovar-la, com a mínim amb el suport dels partits del govern.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.