Els cinemes posen al català un sostre del 8%

Dissabte oferiran cinema en català en tots els complexos agremiats amb el vistiplau de les distribuïdores

Hi ha condicions per a la plasmació de la xarxa de cinemes en català que proposen les distribuïdores: que s'elimini el concepte de quotes de la llei, així com l'impost en reforma de les sales i el de fons per a les sales concertades, una línia que desaproven (en què es refugiarien els títols independents que podrien quedar afectats per la llei del mercat), i que s'incorpori el gremi d'empresaris per a la tria dels films a doblar. També la Generalitat s'haurà de fer càrrec del lucre cessant (els diners que es deixin d'ingressar per dedicar una sala al català).

Per la Generalitat, la xarxa no és un plantejament vàlid ni per negociar. Sí que entenen com a document per a parlar, l'informe independent redactat pel catedràtic financer d'Economia de la UPF, Oriol Amat. Aquest dictamen marca la necessitat que la Generalitat assumeixi costos i pèrdues, alhora que admet que, en l'escenari més optimista, el mercat en podria sortir beneficiat, a partir d'una enquesta que també s'incorpora al dictamen.

Tornar a la taula

Pel president de Fedicine, Luis Hernández de Carlos, no és hora de qüestionar els antecedents. Per això ahir tancava la seva intervenció a Cinesa Diagonal recomanant reprendre les negociacions amb la Generalitat. El president de Fedicine va coincidir amb l'apreciació de la Generalitat, avançada ahir per aquest diari, que la decisió a Catalunya pot establir un precedent per a les altres llengües oficials de l'Estat. La Generalitat els va oferir una inversió de vuit milions d'euros en quatre anys per a la promoció del cinema, indistintament de la llengua en què es projectessin els films. També es comprometia a pagar el 100% del doblatge i a adoptar, fins i tot, mesures correctores, sempre que es valorés que exhibir en català signifiqués perdre espectadors per a les sales.

Es concentra l'oferta

El president del Gremi d'Empresaris de Cinemes de Catalunya, Camilo Tarrazón, creu que la xarxa de cinemes en català és una proposta viable i efectiva. Rebutja la futura llei, que considera que «va en contra del cinema» perquè afecta la seva subsistència. Raona que, com que caldran més sales per oferir les pel·lícules més taquilleres en català i també en castellà, en sortirà perjudicat el cinema d'autor, les propostes minoritàries. En aquest sentit, s'exclamava que la Generalitat ajudés les majors a ampliar quota de mercat i arraconar més la seva competència. Amb la xarxa de cinemes, en què també tenen el suport de les distribuïdores independents d'Adicine, Tarrazón exemplificava que es podria concentrar l'oferta «en vint títols». Si fos així, el dret a triar la llengua per veure una pel·lícula només seria en els films d'assistència massiva, però no, presumiblement, en les propostes d'autor.

La pastanaga i el garrot

La Federació de Distribuïdors Cinematogràfics (Fedicine) i el Gremi d'Empresaris de Cinemes de Catalunya critiquen que Cultura només plantegi resoldre la poca presència del català als cinemes amb una llei. Ells no volen garrot, i ensenyen que creuen en el foment de la llengua amb un acord a tres bandes (distribuïdors, exhibidors i administració). Defensen que hi ha camí per recórrer amb alguna pastanaga o estímul que suavitzi el possible trànsit fins que el català estigui normalitzat a les taquilles, a més de les cartelleres. Ahir el president de Fedicine insinuava quina sortida podrien adoptar les majors americanes si la llei s'acabés aplicant: acatarien la llei i continuarien negant-se a quotes. Com es pot fer? Convertint, a Catalunya, els films més taquillers mundials en un producte minoritari aportant només quinze còpies per a tot el Principat. Aquesta decisió, avançava Camilo Tarrazón, implicaria el tancament de totes les sales que no aconseguissin aquestes còpies. L'especulació es converteix en un garrot que inestabilitza el dèbil mercat cinèfil català.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.