cultura

El Museu Picasso exposa les fotografies que Picasso va fer l'any 1909 a Horta de Sant Joan

El Museu Picasso presenta fins al 27 de desembre a la Sala 0 (que és d'entrada gratuïta) l'exposició Picasso, fotògraf d'Horta. Instantànies del cubisme. 1909, que ja s'ha vist al Centre Picasso d'Horta de Sant Joan aquest estiu i aquesta tardor, i que aplega una selecció de fotografies (catorze còpies modernes) efectuades a Horta pel mateix Picasso l'any 1909 i que tenen un doble valor: conèixer els treballs inicials de Picasso en el camp de la fotografia i, sobretot, mostrar el primer reportatge fotogràfic efectuat a Horta, el paisatge que tant va inspirar Picasso per fer algunes de les obres cubistes d'aquells anys.

L'any 1909, deu anys després de la seva primera estada, Picasso torna a Horta de Sant Joan. Aquell jove en període de formació que, convidat pel seu gran amic Manuel Pallarès, s'havia refet d'una malaltia en aquesta població, torna a Horta convertit en un artista cada cop més reconegut. Són els inicis del cubisme i Horta esdevindrà un punt d'inflexió en l'obra de l'artista.

En aquesta segona ocasió, Picasso va viatjar amb la seva companya Fernande Olivier i, durant tres mesos, entre juny i setembre, va fer algunes de les obres que s'han convertit en imatges universals del cubisme (com ara La bassa o La fàbrica), però també va fer una sèrie de fotografies de les quals se n'han conservat una vintena.

En l'actualitat, aquestes imatges es conserven al Museu Nacional Picasso de París. Algunes es corresponen amb paisatges i persones que protagonitzen diverses de les seves teles cubistes, i d'altres mostren l'interior del seu taller, on s'amuntegaven les obres que anava produint.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.