RCR Arquitectes exposa a París el seu projecte per al futur museu Soulages

La mostra s'inaugurarà avui al Palais de Chaillot, amb l'assistència de l'artista nascut a Rodés

El setembre del 2005, Pierre Soulages va donar a la Comunitat del Gran Rodés una col·lecció artística i documental formada per unes 500 peces –incloses unes 250 obres d'art– i valorada en uns 16 milions d'euros. Aquest va ser el detonant per posar en marxa el projecte del museu Soulages de Rodés, les portes dels qual es preveu que s'obrin a final del 2012.

De moment serà possible veure el projecte que RCR Arquitectes ha dissenyat per al nou museu, en una exposició que s'inaugura avui al vestíbul principal del Palais de Chaillot i que inclou deu maquetes a diferents escales, imatges de gran format, dibuixos i esbossos del projecte i un vídeo, tot plegat presentat en una gran taula d'acer. L'exposició, que s'inaugurarà avui a les set de la tarda amb la presència de Pierre Soulages i els arquitectes de RCR, es podrà visitar fins al 31 de gener vinent. Pel que fa a la retrospectiva sobre Soulages al Pompidou, estarà oberta fins al 8 de març.

Integrat en un parc.

El mateix Soulages va formar part del jurat que va triar per unanimitat el projecte de RCR per al seu museu, juntament amb altres especialistes com ara Pierre Encrevé i Paul Chemetov. En total es van presentar al concurs més de cent dossiers que proposaven diverses alternatives per a aquest projecte monumental, pressupostat en 13 milions i mig d'euros.

El museu Soulages es construirà al parc central de Rodés, el Foirail, situat entre el centre històric i els nous barris de la ciutat. De fet, la proposta de concurs incloïa tres escales: primer, l'escala urbana, amb la reordenació del parc (30.000 metres quadrats) per fer-hi un multicinema, un palau de congressos i altres equipaments públics (en total, 11.000 metres quadrats); l'arquitectura del museu i, finalment, la seva escenografia (vitrines, audiovisuals, etc.)

«El museu neix del parc i s'articula amb ell», s'afirma en la proposta de RCR. «A Rodés, algunes places antigues han estat per tradició anomenades fenestras (finestres, en occità) perquè des del promontori rocós sobre el qual està construïda la ciutat aquests espais públics miren cap al paisatge. A través del museu Soulages es reinterpreta de forma contemporània les típiques fenestras i el parc torna a obrir-se al paisatge.»

Llum i ombra.

El museu, que tindrà prop de 5.000 metres quadrats de superfície útil –1.700 per a la col·lecció permanent i 500 per a mostres temporals– ha estat dissenyat per acollir, amb diversos nivells de llum i ombra, l'àmplia obra de Soulages, amb gran diversitat de tècniques: olis, obra sobre paper, bronzes, vitralls, etc.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.