El CCCB pensa el futur en el canvi de decenni

Una de les mostres de la temporada 2010 és «Atopia» sobre l'art del segle XXI i la seva malsana relació amb les ciutats

«Venim d'un temps que ha estat excitant, un decenni que ha viscut en un present continu que no mirava l'endemà. De les destrosses d'aquesta crisi volem fer un exercici de pensar en el futur», va dir ahir el director del CCCB, Josep Ramoneda, presentant la filosofia del que serà la programació del centre al 2010. Una programació que també tractarà els conceptes de repensar les relacions entre territoris diferents.

En aquesta línia es presentarà la mostra Barcelona, València, Palma, comissariada per Ignasi Abellí, Melcior Comes i Vicent Sanchis, que tractarà de trobar coincidències entre les tres ciutats (totes són port de mar, per exemple) a partir de fets i circumstàncies que defugin les qüestions grandiloqüents i monumentals. Les coincidències que es busquen són molt més tangencials i quotidianes.

Una altra de les línies d'actuació de la propera temporada del CCCB se centra en la visibilitat del treball de la creació emergent i a contribuir que es coneguin nous actors i noves idees del món. En aquest sentit, el CCCB, que treballa amb força col·lectius de creació artística, té la intenció de fer visible el treball de molts d'altres que treballen a la ciutat, però que no es coneix prou la seva activitat. Des del departament de projectes culturals del CCCB, Iván de la Nuez, el seu actual responsable, explica: «Som conscients que hi ha molts més col·lectius amb els quals habitualment no treballem. Volem donar-los a conèixer, però sense fer del CCCB una mena de seu fixa. Per tant, intentarem inventar nous formats per fer-los visibles.»

El quart eix de vertebració dels continguts de la programació del 2010 és l'extensió de l'esperit cosmopolita i humanista que, segons els seus responsables, sempre ha caracteritzat el CCCB. En aquesta direcció hi ha el projecte d'estendre l'anella cultural (amb el qual el CCCB comparteix continguts i experiències amb altres centres culturals de Catalunya per la via d'internet 2.0) a diverses comunitats de l'Amèrica Llatina.

L'art del segle XXI

Entre altres exposicions que té programades el CCCB, destaca Atopia, que vol reflectir la relació de malestar entre l'individu i la ciutat a partir d'obres artístiques fetes en el primer decenni del segle XXI. Peces que tracten de mostrar la ciutat lluny del paradís somiat, com ara les imatges de les Torres Bessones després de l'atemptat. En l'exposició, que se celebrarà del 24 de febrer al 24 de maig, es podran veure obres de Rogelio López Cuenca, Montserrat Soto, Sergio Belinchón o Daniel Canogar.

Una altra de les mostres importants serà Per laberints (del 27 de juliol del 2010 al 9 de gener del 2011), comissariada per l'arquitecte Òscar Tusquets i en què la construcció del laberint esdevé un concepte que permet explicar altres aspectes més intangibles. Una altra proposta interessant serà El (d)efecte barroc, una exposició que pretén explicar com els mals hàbits de comunicació enfarfegant que encara té la cultura hispànica ve de no haver-se deslliurat de l'estètica i els conceptes del barroc.

L'antic teatre, enllestit el 2011

J.V

Les obres de l'antic teatre que servirà per oferir més espais al CCCB estaran enllestides al febrer o març del 2011. Per inaugurar aquesta ampliació, el CCCB traslladarà la celebració del festival literari Cosmòpolis, prevista a final de l'any vinent, a aquesta nova data.

El CCCB va aprovar fa poc el pressupost de l'any 2010, que és d'11.702.554 d'euros, un 7,5% més baix que el del 2009. «Nosaltres no estem al marge de la crisi. Hem hagut de rebaixar el pressupost, però hem intentat no rebaixar la qualitat», va explicar Ramoneda.

Entre les novetats sobre les quals es va informar ahir figura la creació del CCClab, un nou departament dedicat a la investigació, transformació i innovació en l'àmbit cultural, que té una especial atenció a l'evolució de gèneres i formats.

Pel que fa als nous formats, el CCCB treballa per crear versions digitals de les exposicions que no siguin només una rèplica digital, sinó un producte diferent, però relacionat. En aquesta línia, un dels objectius del centre és crear un autèntic CCCB instal·lat al món virtual que es pugui visitar des de l'ordinador o el telèfon.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.