MARIA CARME FERRER

PRESIDENTA DEL GREMI DE LLIBRETERS A GIRONA

«En Larsson ens ajuda a resistir la crisi, i també en Monguilod»

QÜESTIONARI

Millor notícia o fet de l'any
Per al món del llibre, que s'edita una mica menys que els darrers anys, i que es reediten més clàssics o obres que ho seran.
Pitjor notícia o fet de l'any
Encara estem en crisi i no hi ha feina per tothom.
Personatge de l'any
Totes aquelles persones anònimes que fan el bé per mitjà de l'escriptura.
Indesitjable de l'any
Tota la gent que s'aprofita del poder de qualsevol tipus en benefici propi.
Assignatura pendent de l'any
Que tothom pugui viure dignament al nostre país.

Maria Carme Ferrer, de la llibreria Empúries de Girona, és la presidenta del gremi de llibreters a les comarques gironines.

–Com ha anat l'any a les llibreries?
–«Ha anat bé, però sí que es nota la crisi i s'està venent una mica menys. El que passa, però, és que el llibre és un bon recurs per regalar, perquè a la gent que li agrada llegir disfruta molt i no és car. Penso que aquests dies de Nadal ens ajudaran a salvar una mica l'any.»
–És a dir, que la gent s'està de comprar altres productes, però no de regalar llibres?
–«Exacte. Estem veient que moltes famílies que abans compraven un llibre per al nen, o per al pare, o per la mare, ara vénen i en compren un per a cada membre de la família en comptes de regalar-los alguna altra cosa.»
–Suposo que el senyor Stieg Larsson també ha contribuït a afrontar la crisi.
–«Home, ens ha ajudat molt! I ens ha ajudat que hi ha un Astèrix nou, aquest tipus de novetats sempre ens ajuden, perquè els que en són seguidors compren. Ah, i el d'en Monguilod (Vint-i-cinc anys i un dia), que ens està ajudant moltíssim, ja ha exhaurit la primera edició. Ara a final d'any també es ven molt de llibre per a mainada, a més, els nens que són llegidors són molt llegidors, i a uns pares que tenen un nen llegidor no els sap greu gastar-se cèntims en llibres, ho troben més educatiu.»
–A banda de l'esmentada trilogia de Larsson, quins són els llibres que han tingut més sortida aquest any.
–«El nou d'en John Boyne, La casa del propòsit especial. El premi Planeta (Contra el viento, d'Ángeles Caso), que de vegades no funciona gaire bé i aquest any sí. Estem passant una bona època, perquè hi ha molt bona literatura. De llibres de regal, per exemple, també funciona Els paisatges de Catalunya, i els autors gironins, també, com el llibre d'en Quim Nadal (Moments de Girona), que també té molt èxit.»
–Tot i la crisi, es publiquen massa llibres?
–«Crec que es publica massa. Els llibreters no tenim la capacitat d'assumir la quantitat de llibres que es publica.»
–Aquest Nadal havia de ser la gran eclosió del llibre electrònic. Què passarà?
–«No serà aquest any, però sí que ve. Té futur, però al meu entendre en un tipus de llibre, el llibre acadèmic, d'estudi. Però el plaer de tenir un llibre, tocar-lo i sentir-ne l'olor, això no es perdrà mai. Al principi hi haurà un boom, com amb tot, a mi em fa pensar molt en quan va sortir la tele, que tothom deia que la ràdio moriria.»
–Però el preu d'un llibre baixarà molt en format electrònic.
–«Això diuen. S'ha de veure. Però no pot ser que arribi un dia que els nens no sàpiguen que és un llibre! Seria molt fort, que només tinguéssim llibres electrònics.»
–En tot cas, en el mercat que hi hagi del llibre electrònic, quin paper hi han de jugar les llibreries?
–«Penso que ha de passar per les llibreries. Si els prescriptors, els que entenem de llibres, som els llibreters, encara que siguin en un altre format han de passar per les llibreries. Ja en tenim algun d'e-book, però encara ha d'arribar el més fort.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a