Els museus de Barcelona posen els seus fons a internet

Quatre centres ja han penjat les col·leccions a la xarxa

El catàleg, en un clic. L'accés al fons dels museus permet conèixer el detall de la peça buscada, un complement idoni per a estudiosos i públic en general, que poden completar la visita presencial amb una visita virtual que porti a conèixer, per exemple, les obres d'art que no són a l'exposició permanent. La primera fase d'aquest procés ha permès posar en línia, des de fa uns dies, una part representativa de les col·leccions de quatre museus, amb un total de 51.783 peces. De moment, la informació es troba en català. Actualment s'està treballant en la traducció castellana i anglesa, que seran operatives el febrer de l'any que ve. La informació accessible per internet posa a l'abast de l'usuari una fitxa amb les dades bàsiques d'una peça concreta (autor, any d'execució, tècnica, mides, si és un donatiu, etc.).

D'altra banda, enguany s'han comptabilitzat prop de 2.200.000 persones als museus i centres d'exposicions municipals de Barcelona (amb una estimació aproximada del mes de desembre). El creixement ha estat d'entre el 10 i el 12% respecte al 2008, segons l'Ajuntament. Com és habitual, el líder és el Museu Picasso, amb més d'un milió de visitants, centre que ha tingut l'exposició temporal més concorreguda: la dedicada a Van Dongen, amb 177.000 visitants. Jordi Martí, delegat de Cultura, subratlla la capacitat dels equipaments per actualitzar-se: «Els museus han tornat a tenir significació social per rellegir el món en què vivim.»

VISITANTS ALS MUSEUS

Museu Picasso
1.061.106
Museu Frederic Marès
26.603 (tancat des del 6/10/09)
Museu Barbier-Mueller
31.142
Disseny Hub Barcelona
88.869
Museu de Ceràmica
37.006
Museu d'Història de Barcelona (MUHBA)
624.178
Arxiu Fotogràfic
8.858
Museu Etnològic
25.320
Museu de Ciències Naturals de Barcelona
174.127
La Virreina. Centre de la Imatge
74.441
La Capella
47.764
Total centres municipals
2.199.414

El 15%, gratis, diumenge a la tarda

Més de 200.000 persones han visitat els museus municipals de Barcelona els diumenges a la tarda, la qual cosa suposa un 15% del total. Les dades fan referència al període que va de l'abril al novembre, quan ha estat activat el nou servei que ha permès obrir els centres de manera gratuïta els diumenges de 15h a 20h. «Ha estat un èxit indiscutible que ens ha permès guanyar més usuaris», indica Jordi Martí, delegat de Cultura, que confirma que la iniciativa es mantindrà, amb els ajustaments necessaris que es faran a l'abril quan es compleixi el primer aniversari. Martí creu que la gratuïtat dels diumenges a la tarda i altres activitats com la Nit dels Museus han permès que els centres guanyin «dimensió social» i fer que «tots els ciutadans s'hi sentin convidats».

L'any 2010 serà un any amb moltes obres i reformes: al Museu Marès, que estarà tancat fins a principis del 2011, encara que manté una petita exposició al pati del museu; també serà l'any del trasllat del Museu de Ciències Naturals al Fòrum, i d'avançar en la construcció de la seu definitiva del Disseny Hub Barcelona (DHUB) a la plaça de les Glòries; també es construeix el centre cultural del Born i s'amplia el Museu Picasso, mentre que el Museu Etnològic preveu estrenar la renovació integral de l'àmbit dedicat a Amèrica.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.