Bon Daliversari, Tintin!

Jordi Tardà farà públic, divendres en un programa a Catalunya Ràdio, els detalls del telegrama que Salvador Dalí va escriure a Hergé

La passió del creador de Tintin per Dalí ha estat sempre molt coneguda. En els apunts per a la preparació de l'àlbum 24 de les aventures de Tintín, Tintin et l'Alph-Art –obra inacabada–, descobrim que Hergé s'inspira en la figura de Dalí. A les darreres planes de la versió francesa de l'àlbum –suprimides inexplicablement de l'edició en català, L'Art-Alfa, i en castellà–, hi ha el dibuix d'un individu amb bigotis, vestit d'una manera estrafolària i amb unes anotacions inequívoques: «Dalí Anatde Radiy, Raditch, Salvadoro.»

L'obra està inspirada en els marxants d'art, l'esnobisme, les falsificacions, la mitomania i les actituds estrambòtiques dels artistes. Hergé va morir el 3 de març del 1983 i l'obra resta inacabada, però amb un final enigmàtic.

Quatre anys abans de morir, Salvador Dalí va enviar un telegrama de felicitació a Hergé [acròstic francès de les sigles RG, Remi Georges, cognom i nom] pels 50 anys de les aventures de Tintin. Aquest telegrama va ser descobert al Museu Hergé de Lovaina pel periodista Jordi Tardà.

Divendres, Cap d'any del 2010, Jordi Tardà en farà públics els detalls en el programa Tintin a la Ràdio, que emetrà Catalunya Ràdio a partir de les quatre de la tarda. Tardà i Philippe Gaudin, un dels principals especialistes mundials sobre el món d'Hergé, sostenen que Salvador Dalí va escriure el telegrama el 10 de gener del 1979, un moment en què Georges Remí va rebre desenes de telegrames de personalitats de tot el món.

«Hergé havia guardat el telegrama en un calaix. Va aparèixer en fer el Museu, quan preparaven una vitrina d'objectes personals. És al principi del recorregut, a la tercera planta, on es comença a baixar.

Jordi Tardà va engegar el programa Tintin a la Ràdio el 2006. Havia de ser una petita sèrie de tres programes. «Portem una trentena de programes i quatre temporades. I ja hem previst gravar set programes més per a l'estiu del 2010.» L'especial dedicat al capità Haddock que s'emetrà el dia de Reis, capítol 31 de la sèrie, tancarà la quarta temporada. Tardà vol celebrar els setanta anys del capità Haddock, que va aparèixer per primer cop, ben gat, el 1940, dins l'àlbum el Cranc de les pinces d'or.

El text del telegrama de Dalí a Hergé

El 10 de gener del 1979, Salvador Dalí va enviar el següent telegrama a Georges Remí, Hergé:

«Mille milliards d´hectoplasmes et de Bachibouzuks [antic soldat otomà]

Tintín est aprés moi le plus grand psychédélique d´un certain rynocentisme Castafioresque et il est, toujours aprés moi naturellement, la passion paranoïaque de Gala.

Bon Daliversaire. S.D.»

La traducció d'aquell telegrama seria, aproximament, la següent:

«Mil milions de milions d'hectoplasmes i de panxatrista [En traducció de Joaquim Ventalló].

Tintín és després de mi el més gran psicodèlic d'una mena de rynocentisme Castafioresque i és, després de mi, per descomptat, la passió de Gala paranoide.

Bon Daliversaire. S.D»

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.