a quatre mans

Quan la ciutat és capital

Badalona estrena amb la cavalcada la capitalitat cultural amb remor de sabres de fons

Sempre el got és més ple o més buit segons els ulls que el miren. Hi ha mirades estràbiques, altres profundament miops i hi ha qui porta unes lents de contacte que li fan veure tot permanentment rosa. No hi ha una veritat absoluta, així com no existeix l'objectivitat informativa –ho sento si algú no ho sabia, això és com els Reis d'Orient–, perquè cadascú quan escriu es deu als seus propis fantasmes, fòbies, estrat cultural i tantíssimes altres coses del procés d'aprenentatge cultural i social propi que fan que el rigor informatiu –al qual tots hem de tendir– sempre estigui cobert d'una fina i transparent capa de personalitat pròpia. D'altra manera, si no fos així, seria ben avorrida aquesta feina tant pel que escriu com pel que llegeix.

Per què aquesta digressió metafísica? Doncs perquè quan s'escriu d'una cosa tan heterogènia com la Capital de la Cultura Catalana el més possible és que es trepitgi més d'un ull de poll. Hi ha qui diu que tot plegat és un decorat de cartró pedra; hi ha qui es malfia de l'organitzador i el veu com un venedor de motocicletes que ha tingut l'habilitat d'ensarronar les administracions amb un invent que li dóna de menjar; hi ha qui ho veu com una oportunitat única, i qui ja vaticina el seu fracàs «com tot el que es fa a Badalona». Tot plegat et pot arribar a fer ni fred ni calor si el que penses és que la teva ciutat en sortirà beneficiada i que algú t'ha proporcionat una oportunitat d'or per sortir als papers. La resta, mentre tot sigui net i polit, importa més aviat poc. Ahir, per primer cop, Televisió de Catalunya va ser a Badalona per retransmetre la cavalcada de Reis o el que és el mateix, per presentar Badalona en positiu a la resta del país. Ni corrupcions, ni assassinats, ni tragèdies socials o polítiques; simplement cultura. Només per això ja està ben pagat el plat.

Com una certa mesquinesa és fruita comuna entre la societat badalonina que forma el primer cercle –aquell que està a l'entorn de l'Ajuntament i que es pensa que és el melic del món–, aquesta cavalcada no s'ha pogut organitzar sense que hi hagi hagut mala maror. Cert xovinisme no va pair bé que la cavalcada comencés a Llefià, no se sap si per por que la canalla es quedés sense caramels –com ha passat sovint al districte més poblat de Badalona per falta de previsió– o per aquell sentit tan BTV que Badalona és Badalona i la resta una altra cosa. Els veïns del Centre patien per l'horari de la crida dels Reis. Quan la pregunta hauria d'haver estat: com ens hem d'organitzar perquè la crida surti per la televisió? Ara bé, la maregassa ha vingut quan s'ha decidit transmutar la personalitat dels Reis, fent una escapçada pròpia d'una revolució d'octubre més que no pas de gener. Aquí, l'Ajuntament ha fet una aposta seguint, afirma, uns criteris professionals, tenint en compte que la cavalcada és un espectacle i que tot s'ha canviat de dalt a baix. La condició de Rei només és vitalícia en les monarquies, ara bé, cal preguntar-se què ha fallat perquè a banda del disgust de les majestats enviades a l'exili s'hagi creat un enrenou més propi d'una petita ciutat que no pas d'un municipi de més de 200.000 habitants. Possiblement hauria estat un gest més polític i just deixar-los triar si aquesta era la seva darrera cavalcada, tot i que el consistori té raó quan aborda la cavalcada com un espectacle. A Esquerra potser li ha faltat mà esquerra en un tema en què juguen els sentiments personals i en què, paradoxalment, s'han barrejat alguns elements polítics que no hi haurien de tenir lloc.

Dit això, ara que comença l'any i és temps de bons propòsits, convé que la ciutat es posi al costat dels seus governants i aprofiti l'oportunitat de ser el centre de la cultura catalana durant 365 dies i reclamar protagonisme per a les entitats: ells són la cultura de Badalona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.