Jordi Mollà, Vicky Peña, Mar Coll i Edmon Roch, nominats als Goya

Les taquilleres «Celda 211» i «Ágora» són les dues grans favorites als premis del cinema espanyol

El dia 14 de febrer, el gran premi a la millor pel·lícula del 2009 se'l disputaran, a més de Celda 211 i Ágora, que és la cinta preseleccionada per representar l'Estat espanyol als Oscar, El baile de la victoria, de Fernando Trueba (9 candidatures en total), i El secreto de sus ojos, de Juan José Campanella (també amb 9).

Al premi a la millor direcció novella hi té opcions un talent català, Mar Coll, que signa Tres días con la familia, un film que també pot enorgullir-se de l'actriu Nausicaa Bonnin, que aspira a la millor interpretació revelació. Edmon Roch podria figurar en la llista de finalistes a la distinció del director novell; no hi és, però sí en la de la millor pel·lícula documental, per Garbo, l'espia.

El guardó a la millor interpretació masculina protagonista té per candidat a Jordi Mollà, el Jaime Gil de Biedma d'El cónsul de Sodoma, un film amb quatre nominacions més, una de les quals a Vicky Peña en la categoria de millor interpretació femenina de repartiment.

En canvi, Mapa de los sonidos de Tokyo, d'Isabel Coixet, s'ha de conformar amb una única nominació, al millor so, obra d'Aitor Berenguer, Marc Orts i Fabiola Ordoyo. Com Rec 2, de Jaume Balagueró i Paco Plaza, que podria ser reconeguda amb el premi als millors efectes especials, obra de Salvador Santana i Àlex Villagrasa. En la categoria dels efectes especials, el duet Pau Costa i Lluís Castells també tenen possibilitats, gràcies al treball fet a Spanish Movie. Curiosament, Celda 2011 i Ágora, les dues grans favorites dels Goya, tenen accent català nominat de les mans dels directors de fotografia: Carles Gusi i Xavi Giménez, respectivament.

En l'apartat de millor pel·lícula d'animació, sobresurt la presència d'una producció catalana: Cher ami (d'Acció, Digital Dreams, S.L., Euroview, Mes Films Inversions, S.L. i Televisió de Catalunya, S.A.). Com també entre els finalistes del millor curtmetratge documental s'hi troba un català, Benet Román, per Luchadoras.

NOMINATS

Millor pel·lícula:
Celda 211, de Daniel Monzón; Ágora, d'Alejandro Amenábar; El secreto de sus ojos; de Juan José Campanella; i El baile de la victoria, de Fernando Trueba.
Millor direcció:
Daniel Monzón, per Celda 211, d'Alejandro Amenábar, per Ágora; Juan José Campanella, per El secreto de sus ojos, i Fernando Trueba per El baile de la victoria.
Millor interpretació masculina protagonista:
Ricardo Darín, per El secreto de sus ojos; Antonio de la Torre, per Gordos; Jordi Mollá, per El cónsul de Sodoma, i Luis Tosar, per Celda 211.
Millor interpretació femenina protagonista:
Penélope Cruz, per Los abrazos rotos; Lola Dueñas, per Yo, también; Maribel Verdú, per Tetro, i Rachel Weisz, per Ágora.

Almodóvar, poca cosa

agències

Los abrazos rotos, de Pedro Almodóvar, no pot fer gala de ser un dels projectes més nominats dels Goya d'aquest any. Justament és tot el contrari, només aspira a cinc premis, i ben pocs de principals: a la millor interpretació femenina protagonista (Penélope Cruz); al millor guió original (Pedro Almodóvar); a la millor música original (Alberto Iglesias); al millor disseny de vestuari (Sonia Grande); i al millor maquillatge i perruqueria (Ana Lozano i Máximo Gattabrusi). La gala dels Goya se celebrarà el 14 de febrer al Palau Municipal de Congressos de la Comunitat de Madrid.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.