«Amerrika», un retrat de la immigració

La directora Cherien Dabis, americana d'origen palestí, debuta en la direcció de llargmetratges amb Amerrika, una subtil mirada a la immigració palestina als Estats Units. Muna (interpretada per Nisreen Faour) està cansada de viure en l'hostil ambient del Betlem de l'inici de la guerra de l'Iraq. Quan rep l'oportunitat, decideix marxar amb el seu fill adolescent a un petit poble d'Illinois, on viuen diversos familiars.

«Tenia la necessitat d'explicar una història genuïna», comenta Dabis, que dedica el film a la seva família. El film té una base autobiogràfica: Dabis va créixer a Ohio durant la guerra del Golf. «Era un ambient molt fosc: rebíem amenaces de mort i regnava el cinisme.» Igual que la família del film, la seva pròpia també va ser objecte de racisme. La directora volia il·lustrar «el drama d'una família palestina des d'una perspectiva humanista». Els dilemes i les crisis que comporten el fet de «no tenir una llar, una ciutadania.» El tipus de filmació busca l'autenticitat: «Volia que els espectadors experimentessin la vida tal com és.» Per aquesta mateixa raó l'ambient de la pel·lícula sovint recorda el d'un documental.

El llargmetratge ha tingut un intens recorregut per festivals internacionals, com ara els de Dubai o Berlín. Es va estrenar als Estats Units el setembre passat i va rebre una acollida positiva. Es va projectar per primer cop al festival de Sundance, unes setmanes abans que Barack Obama esdevingués president. Dabis considera que «hi havia un sentiment d'esperança, de canvi, després dels anys foscos de Bush, que va jugar a favor del film». La pel·lícula, que també s'ha passat a diversos països de l'Orient Mitjà, s'estrena a les sales divendres que ve.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.